Deputatul USR de Prahova, Dan Rădulescu, indignat de amenzile modice acordate pentru poluare în Ploiești

677

„Bun.

Garda de Mediu ne anunță, triumfător, c-a făcut o mărgică, de fapt două: a dat niște amenzi.

Astfel, Lukoil-ul ia amendă 15.000 lei, adică vreo 3.000 de euro, la o cifră de afaceri de 4,7 miliarde lei (sursa, Ziarul Financiar) pentru că, (și) la începutul lunii aprilie, ”au existat depășiri ale pragului de alertă la anumiți indicatori”, fiind indicat, de fapt, unul singur, hidrogenul sulfurat.

Plini de elan, reprezentanții Gărzii de Mediu, au mai și pus la colț poluatorul, impunându-i, da, ăsta e termenul, și eu am râs, să nu mai facă din-astea, cum ar fi ”deteriorarea calității aerului”.

Pe de altă parte, Rafinăria Vega, a primit tot 15.000 lei, la o cifră de afaceri a S.C. Rompetrol Rafinare S.A, pe 2018, de 5,26 miliarde de dolari (ziarul Bursa).

Care sunt indicatorii, câte depășiri au existat, care sunt valorile înregistrate, mister. La fel ca în cazul proceselor verbale de sancționare, care nu sunt puse la dispoziția cetățenilor, invocându-se tot felul de chichițe legislative.

Și, apropo de legi, când am propus, anul trecut, în Parlament, să se mărească amenzile pentru poluatori, Ministerul Mediului a sărit cu avizul negativ. Când am zis că la două amenzi, consecutive, pentru același lucru, să fie închisă instalația care a generat incidentele de mediu, până face dovada remedierii problemelor, iar aviz negativ. Când am solicitat ca investițiile în filtre performante să poată fi deduse din impozitul către stat, iar că nu se poate.

Sunt curios ce mai fac magnificele grupuri de lucru, aflate sub aulicul patronaj al tov. Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministru al mediului, care reunesc specialiști, reprezentanți ai poluatorilor, ai agenției pentru protecția mediului, gărzii de mediu, direcțiilor de sănătate și, care, se pare că în loc să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea legislației referitoare la calitatea aerului, apar doar prin fotografii, mimând preocuparea pentru sănătatea noastră, a tuturor.

Între timp, ieri, locuitorii din zona de est a Ploieștiului au semnalat, din nou, prezența unui miros puternic în zona rafinăriei Rompetrol…” a declarat Dan Rădulescu