Deputatul USR, Dan Rădulescu : urbea noastră, Ploieștiul, este singura din România cu un număr de mare de decese cauzate de poluare – aproape 430 la o sută de mii de locuitori, depășind, astfel, cu mult media pe întreaga țară, care este de 180 decese la suta de mii de locuitori!

826

Deputatul USR de Prahova, Dan Rădulescu, a făcut o declarație despre o situație din ce în ce mai grava pentru locuitorii municipiului Ploiești, poluarea :

„În anul 2018, prezentam situația deceselor și a îmbolnăvirilor din Ploiești, evaluând influența unor parametri toxici specifici exclusiv orașului nostru, bilanțul fiind unul cât se poate de îngrijorător: se înregistrează peste 1.000 de decese anual și aproape 40.000 îmbolnăviri.

Importantă nu este atât concentrația particulelor pe care le inhalăm, PM10, spre exemplu, ci, mai ales, ce conțin ele!

Deci, haideți să vedem din ce sunt alcătuite și care le sunt secretele!

În compoziția lor chimică se regăsesc și noxe emanate în atmosferă cum ar fi, deja, celebrul benzen, toluenul, oxizii de azot, furanii, dioxinele, oxizii de sulf, oxizii de azot etc.

Din păcate, momentan, această compoziție nu prea se ia în calcul, în studiile de specialitate.

Un articol apărut zilele acestea, pe 12 martie, în prestigioasa revistă European Heart Journal, ne înfățișează o situație grea pentru România – prin rata 180 de decese la fiecare mie de locuitori, ne situăm pe locul trei într-o Europă unde numărul total al deceselor este de 790.000 pe an…

Rețineți, vă rog: 180 de decese la fiecare mie de locuitori, iar acest lucru ia în seama doar influența numărului de particule nu și calitatea lor!

Asta înseamnă că, la o populație de 230.000 de locuitori, în Ploiești, rezultă aproximativ 400 de decese anual!

Însă, situația este mult mai gravă!

În minunatul nostru oraș, atent ocolit de tov. Grațiela Gavrilescu, ministru ce preferă destinații exotice, aflate la zeci de mii de kilometri, în locul unora mai accesibile, aflate fix cam la 70 de km de instituția pe care o conduce, mai mor, anual, încă 600 de oameni din cauza benzenului și a altor compuși care nu se monitorizează adecvat. Lor li se adaugă, generos, alte categorii de compuși chimici care, la fel, nu sunt urmăriți adecvat, ori sunt ”ocrotiți” de o lege care impune raportări la mediile anuale, medii care sunt, la rândul lor, extrem de permisive și total ineficiente. Și, vă dau un singur exemplu: dacă un poluator depășește limita anuală pentru benzen, cum se întâmplă adeseori, ce credeți că pățește? Nimic! I se impune un plan de reducere a poluării pe care trebuie să îl prezinte în șase luni. Avem, până acum, 18 luni în care dreptul nostru constituțional la un mediu sănătos, la viață, până la urmă, este mai prejos decât dreptul la biznis, ca să zic așa. Amenzile? Sunt simbolice, sub fondul de protocol…

Revenind la influența acestor blestemate de microparticule, ea poate genera, încă, efecte necunoscute pentru sănătatea noastră, alte categorii de îmbolnăviri, alte complicații…

Având aceste date preliminare, conform studiului citat, rezultă că urbea noastră, Ploieștiul, este singura din România cu un număr de mare de decese cauzate de poluare – aproape 430 la o sută de mii de locuitori, depășind, astfel, cu mult media pe întreaga țară, care este de 180 decese la suta de mii de locuitori!

Iar noi ne lăsăm uciși, impasibili…” a declarat Dan Rădulescu