Camera Deputaților a votat vineri mai multe legi inițiate de parlamentari PSD, Pro România și ALDE prin care sunt instituite o serie de facilități fiscale pentru firmele afectate de criză, printre care amânarea plății CAS și CASS, posibilitatea amânării plății utilităților (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV, cu excepţia serviciilor de voce şi date mobile. ) pentru trei luni și o nouă variantă a legii care permite amânarea ratelor. În forma adoptată de Parlament, indiferent de credit, nu se capitalizează dobânda.

Liberalii au anunțat că vor contesta la CCR legile adoptate de Parlament. În această situație, după ce se pronunță judecătorii Curții, legile vor merge la promulgare. Liberalii au avertizat că cele două inițiative legislative vor avea efecte dezastruoase pentru economiei. 

Scutiri de la plata contribuțiilor și amânarea plății utilităților

Conform legii adoptate de Parlament, pot solicita amânarea facturilor la utilități perosanele fizice și juridice pentru o perioadă de 3 luni, urmând ca ulterior restanțele să fie plătite eșalonat pentu 12 luni.

„La cererea beneficiarului, persoane fizice şi operatori economici, se amână la plată, pentru o perioada de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru toţi beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României. La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere. Furnizorii de servicii de utilităţi vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună”, se precizează în proiectul de lege.

Deputații au votat favorabil și proiectului de lege care prevede o serie de facilităţi fiscale, printre care amânarea de la plata CAS și CASS pentru firmele afectate de criză (care au venituri sau încasări diminuate cu 15%) şi reeşalonarea plăţilor pentru o perioada de 6 luni.

„La cererea contribuabilului, operator economic, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele şase luni ulterioare încetării facilităţii instituite la lit. a), în proporţie de 50% din volumul total scadent. 

De asemenea, contribuabilii operatori economici ar urma să nu plătească dobânzi sau penalităţi de întârziere pentru perioada în care plata contribuţiilor este amânată.

Amânarea ratelor pentru 9 luni, fără dobândă

În forma adoptată de Camera Deputaților, va putea opta pentru amânarea ratelor orice persoană fizică sau juridică (în OUG adoptat de guvern trebuie să fie afectată de criza COVID), pentru o perioadă de 9 luni, iar la credit nu se va capitaliza dobândă în această perioadă (în varianta guvernului nu se capitalizează dobândă doar la creditele ipotecare). Firmele pot aplica dacă au înregistrat pierderi de 15% în ultima lună (față de 25% varianta guvernului).

Sursă: digi24.ro