Declarații bombă ale lui Victor Ponta: Vâlcov e privit ca cel ce împarte contractele. Kovesi, vinovată pentru eşecul Comarnic-Braşov

874

Fostul premier Victor Ponta susţine că Darius Vâlcov, consilier personal al prim-ministrului, ar fi promis unei firme din China contractul pentru autostrada Comarnic-Braşov şi că Vâlcov „este deja privit ca cel care împarte contractele în România”, Ponta susţinând, de asemenea, că fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi e „vinovată personal” pentru eşecul construirii autostrăzii Comarnic-Braşov şi că fostul preşedinte Traian Băsescu a folosit DNA pentru a bloca acest proiect.

„În continuare cred că acest proiect (al autostrăzii spre Braşov – n.r.), care este un proiect delicat care a eşuat de trei ori din motive finanicar-politice, trebuie făcut cu o firmă europeană.

Eu vă spun cum cred că trebuie făcut. Doamna Dăncilă a făcut trei declaraţii din care eu am îneţels perfect că doamna Dăncilă nu a înţeles nimic din ce înseamnă parteneriat public-privat pentru Comarnic Braşov şi dacă nu se bagă e foarte bine, domnul Vâlcov a făcut deja promisiuni că le dă la o firmă chineză. Asta, dacă am aflat eu, au aflat şi toţi europenii şi fiţi convinşi că vor fi foarte multe contestaţii care vor ţine câţia ani, pentru că domnul Vâlcov este deja privit ca cel care împarte contractele în România. Deocamdată, din tot ce a împărţit Vâlcov nu a ieşit nimic bine”, a afirmat Victor Ponta sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul din Ploieşti al Pro România. 

 Fostul prim-ministru a precizat că şi-ar putea „da doctoratul”  pe subiectul acestui proiect de autostradă şi a afirmat totodată că realizarea acestui tronson a fost blocată politic de către fostul preşedinte Traian Băsescu, care ar fi folosit DNA în acest scop. În context, Victor Ponta a spus că fostul procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este „vinovată personal” pentru eşecul acestui proiect. „Dacă nu mai ai această ameninţare Băsescu-Kovesi- DNA pe capul tău, fă-o transparent. Costurile vor fi mari, dacă vreţi să fim demagogi, să spunem că se face cu o sută de lei, cu o mie de lei, e o minciună, nu e adevărat. (…)

Pentru Comarnic-Braşov doamna Kovesi personal este vinovată. Domnul Băsescu când a fost învestit domnul Rus ca ministru, i-a spus public: „Vedeţi că aveţi probleme”. Nu era  nicio problemă. El nu voia să facem noi Comarnic – Braşov. După care a făcut o sesizare la DNA, la doamna Kovesi, doamna Kovesi nu ştiu ce a făcut cu dosarul că uite, suntem în 2019 şi nu a mai apărut, dar s-a apucat să investigheze şi vă poate spune actualul şef al CNAIR care atunci era tot şef şi care, dacă aţi văzut, vreo trei ani a dispărut ca să… Da, a fost o decizie politică prin care domnul Băsescu a folosit DNA-ul ca să ne blocheze acel proiect. Altfel, proiectul de azi e identic cu cel din 2015, am pierdut patru ani, dar va fi mai scump acum decât în 2015 pentru că România se împrumută mai scump” a afirmat Victor Ponta. 

Liderul Pro Romînia a adăugat că proiectul autostrăzii va eşua din nou „dacă Vâlcov vrea să mulgă ceva din acest contract”. „Dacă Vâlcov vrea să mulgă ceva din acest contract, o să eşueze, ca alte lucruri pe care a vrut să le mulgă el. Idee a e: chiar se poate face dacă înveţi din ce a eşuat în trecut” a mai spus fostul premier, adăugând că aceia care vin, „după Dăncilă- Dragnea, trei-patru ani nu or să inaugureze nimic, pentru că nu se lucrează” „Dacă ne lăsau fără Băsescu şi fără DNA în 2014, dacă ne lăsau să semnăm contractul, în iunie 2019 era gata” a susţinut Ponta.