De la 1 iulie ne așteaptă scumpiri pe bandă rulantă

504

Energia și gazele se vor scumpi, coplata e introdusă în sănătate, pașaportul electronic de vaccinare devine oficial și noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare în mai puțin de 24 de ore.

Românii care nu au încheiat contracte de energie pe piața liberalizată riscă să plătească facturi mai mari, după expirarea uneia dintre facilitățile propuse de autorități la liberalizarea din ianuarie. Preţul energiei electrice va creşte începând de joi, 1 iulie, cu 3% şi până la 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat încă un contract de furnizare pe piaţa liberă. 

La gaze naturale nu se vor vedea diferențe, pentru că este vară, iar consumul este mic, însă la iarnă, se vor resimți majorările.

Și în sănătate există schimbări de la 1 iulie, dată la care va intra în vigoare mecanismul contribuției personale, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță în acest sens.

Mai exact, românii care se vor trata în sistemul medical privat vor plăti o diferență între suma decontată de stat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate și tarifele percepute de spitalul privat. Spitalele private vor oferi un deviz estimativ și le vor explica pacienților cât este acoperit de stat și ce sume vor fi plătite în plus de ei.

Pașaportul de vaccinare devine și el operațional de la 1 iulie.

Documentul, care se numește oficial „certificatul verde digital european”, va atesta că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală. Certificatul va fi gratuit. Pașaportul COVID va putea fi generat prin accesarea site-ului certificat-covid.gov.ro. După completarea datelor solicitate, certificatul va putea fi descărcat pe telefon.

La toate astea, se adaugă carburanții, care s-au scumpit semnificativ, iar preţurile au ajuns aproape la acelaşi nivel cu cel care era înainte de apariția crizei sanitare. Dacă acum trei săptămâni șoferii plăteau pentru un litru de benzină sau motorină 5,2 – 5,3 lei/litru, acum prețul este de 5,6 – 5,9 lei/litru. 

Iar la nivel administrativ, în Municipiul Ploiești, reamintim că de când s-a instalat nouă administrație PNL-USR/PLUS în frunte cu Andrei Volosevici, la Ploiești s-au mărit tarifele pentru iluminatul public și iluminatul ornamental ( Luxten Lighting), iar acum, urmează majorarea prețului la gigacalorie ( Veolia) și pentru apă și canalizare ( ApaNova).