Un proiect de lege inițiat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și liderul deputaților PNL, Florin Roman, a fost trecut vineri, de Parlament. Proiectul prevede că mandatul aleșilor locali va fi prelungit până la 1 noiembrie 2020. Astfel, alegerile locale pot fi organizate cel mai târziu în luna octombrie.

În 27 septembrie ar urma să aibă loc mai exact alegerile locale, după ce PSD a căzut la un acord cu PNL și cu ALDE. Singurul partid care nu este de acord este PRO România, care declară că „ori nu mai avem probleme cu coronavirusul şi nu mai trebuie să prelungim stare de alertă şi măsurile? Ori avem probleme şi atunci alegerile sunt ultimele lucruri pe care ar trebui să le facă Guvernul. Dar amândouă odată nu merg”, a declarat liderul PRO România, Victor Ponta .

Scenariul este valabil numai dacă în toamna nu apare un al doilea val de îmbolnăviri. Localele ar fi trebuit să se desfăşoare în aceste zile, dar au fost amânate din cauza pandemiei.

Campania electorală va dura tot o lună şi, cel mai probabil vor fi luate măsuri suplimentare de siguranţă în contextul pandemiei. Astfel că nu ar fi exclus nici să purtăm măști de protecție când mergem la vot, nici ca secțiile de votare să fie suplimentate şi organizate în mai multe spaţii.

Florin Mitulețu Buicu, președinte AEP: „Măsurile suplimentare anul ăsta includ vreo 30 milioane de euro în plus, secţii de votare în containere și corturi de nunţi.”

”Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării”, prevede proiectul de lege.