„Cel mai important lucru este să respecți dispoziția jucătorului și să te adaptezi la situația zilnică și la starea lui emoțională, mentală și fizică”.
Așa și-a început conferința de presă aici, la Roland Garros, Daniel Dobre, antrenorul care îi este alături Simonei Halep în circuitul profesionist.
„Cel mai greu a fost să mă adaptez la personalitatea ei pentru că fiecare jucător este diferit și campionii, în general, sunt total diferiți față de ceilalți jucători”, explică Daniel Dobre relația lui cu Simona Halep și mai explică și cum se pregătește el pentru un meci al marei noastre campioane: „În primul rând caut să văd adversarul live, dacă pot. De cele mai multe ori stau și mă uit la toate meciurile …. Te gândești că poate ajunge să joace cu adversara X în semifinale și, dacă ai timp, te duci și-o vezi. Apoi avem posibilitatea să urmărim toate statisticile, și poți să-ți faci și de acolo o părere, și mai vorbești, cu prieteni antrenori, cu alte jucătoare care au mai jucat cu adversara…mai iei informații și de acolo”.
Inevitabil a fost întrebal și despre australianul Darren Cahill, care a fost atâta vreme antrenorul Simonei, iar Dobre a avut numai cuvinte de laudă: „Lucrând mai mult de un an alături de Darren nu o văd ca pe o comparaţie, ci ca pe o completare. Chiar şi acum mai vorbesc cu el, suntem în relaţii foarte bune. Este un prieten, Darren, şi nu este un competitor, nu este o concuremță și oricând, noi îl aşteptăm înapoi în echipă. Ar fi binevenit.
La Roland Garros, spre exemplu, nu am vorbit cu el, dar am vorbit întotdeauna înainte de turnee, înainte să încep cu ea colaborarea. De fiecare data când nu cunosc o jucătoare sau văd că Simona are nevoie de mai mult ajutor nu am nicio problemă să-i scriu sau să-l sun, tocmai pentru a-mi întări anumite lucruri, anumite simţământe pe care le am, iar Darren e întotdeauna acolo când avem nevoie de el”.
Campioană în 2018, Simona Halep se bucură de o atenție sporită la ediția din acest an a turneului de Grand Slam de la Roland Garros, iar Daniel Dobe a simțit și el acest lucru: „Bineînţeles că este o diferenţă la Grand Slam, mai ales în ideea că ea vine acum şi din postura de deținătoare titlului. A încercat un pic să lase deoparte presiunea turneului, dar a fost greu începutul. A fost tensionată, iar primele meciurile, după cum vedem, pentru toată lumea, sunt grele, dar pe măsură ce a înaintat în turneu a jucat mai bine, a căpătat încredere, a jucat foarte bine şi cred că se apropie de forma maximă”.
„Având în vedere că primele două meciuri au fost grele, deci a fost deja testată din punct de vedere mental, nu este un dezavantaj acest lucru. Pentru că, dacă, într-adevăr toate meciurile erau așa, puteai să ajungi în fazele superioare fără să pierzi set, și ajungi la o situaţie limită şi poate cedezi. Dar având în vedere că a trebuit să lupte în primele două meciuri, nu este un dezavantaj. A jucat bine, jucătoarele, în general, au avut cam acelaşi stil de joc”, a mai explicat Daniel Dobre situația actuală a Simonei care, în ultimele două meciuri a jucat, în total, doar 100 de minute.
„Simona Halep s-a schimbat foarte mult de la precedenta noastră colaborare. În primul rând este altfel percepută pe tur, de la fetele și antrenorii fetelor, de la băieți și antrenorii băieților cu care este mult mai deschisă acum… În afara de asta are mult mai multă încredere în ceea ce face, jocul i s-a dezvoltat. Cunoaște mai bine situațiile, mai ales situațiile de vârf, iar emoțiile și tensiunea le tratează altfel, este mai deschisă la lucruri noi, indiferent dacă sunt în legătură cu jocul, cu tactica, spe exemplu, dar și cu lucruri în afara terenului, o analiză, poate, o ieșire în oraș. La fel și cu pregătirea fizică, este mult mai deschisă”, mai spune Dobre despre Simona pe care o antrenează acum și, ca o concluzie, a analizat puțin și faza în care a ajuns ediția 2019 a turneului parizian: „Este un an atipic pentru că dacă ne uităm, doar ea şi Stephens, care văd că pierde, sunt din primele opt. Un an în care multe favorite au pierdut destul de devreme şi un an în care au succes jucătoare neconsacrate, cum e cazul lui Konta, care a câştigat primul meci la Roland Garros anul ăsta, şi acum face semifinală şi are şanse la finală. Bun…Vondrousova a jucat bine tot anul şi ştiam că poate să joace bine. Martic, la fel, a mai avut rezultate, iar Keys are deja semifinala de anul trecut, are finale, deci acolo nu sunt foarte multe surprize.
Să spunem că partea de jos a fost un pic mai surprinzătoare, deşi Stephens a jucat cu Muguruza, Muguruza cu Svitolina, a fost o parte mai grea, dar, surpriza turneului, după mine,este Konta, care n-a avut până acum niciun sezon bun pe zgură până acum. Și joacă foarte bine, Simona a jucat cu ea la Madrid şi am simţit pe pielea noastră cât de bine a jucat şi aici a continuat forma bună. Este un an cu surprize, se întâmplă, mai sunt și acești ani, este și un schimb de generaţii, sunt câteva jucătoare care vor încerca să le detroneze pe cele mai în vârstă, între ghilimele, pentru că la 28 de ani nu ești în vârstă. Vorba Simonei, care a jucat cu fata de 18 ani, mâine, probabil la fel, şi se gândeşte „Aoleu, sunt cu 10 ani mai mare, parcă sunt eu acum 10 ani cu Serena, cam aşa mă simt. Mă simt deja o veterană”.