Cum s-a împărțit bugetul pentru anul 2020 în județul Prahova.

570

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului județean din 20 februarie, aleșii județeni au aprobat bugetul județului pentru anul 2020. Bugetul consolidat al Prahovei este de jumătate de miliard de lei, în condițiile în care sumele provenite de la bugetul de stat pe anul 2020 au scăzut semnificativ, cu 24 de milioane de lei!

327 de milioane de lei au revenit județului Prahova din bugetul de stat anul trecut, însă în 2020, sumele s-au diminuat, ridicându-se la numai 303 milioane de lei.

Finanțarea asistenței sociale constituie și în acest an cea mai mare parte a cheltuielilor de funcționare, respectiv 116 milioane de lei (36% din total).

Pe locul al doilea în structura cheltuielilor de funcționare se află capitolul Transporturi, respectiv rețeaua de drumuri județene, pentru menținerea acesteia în stare bună fiind stabilită suma de 73,5 milioane de lei (22,6%) pentru anul în curs.

Astfel, sunt asigurate fondurile pentru continuarea programului de asfaltare a drumurilor aflate în administrarea Consiliului Județean. Din valoarea bugetului consolidat (499,44 milioane de lei), suma de 174,6 milioane de lei va fi alocată și secțiunii de Dezvoltare, care include atât investițiile în derulare sau investițiile noi (77 de milioane de lei – 44% din total), dar și cofinanțarea proiectelor europene, reprezentând 82,7 milioane de lei (47,36%).

Secțiunea de funcționare este partea obligatorie a bugetului care cuprinde finanțarea cheltuielilor curente, inclusiv a celor privind salarizarea și susținerea funcționării spitalelor, a structurilor subordonate, precum DGASPC, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, Direcția Județeană de Pază, Direcția Județeană de Protecție a Plantelor, Salvamont Prahova, instituțiile culturale și muzeele, învățământul special. Aici intră și Programul pentru școli (mai cunoscut drept Cornul și laptele), reparațiile curente, cheltuielile de deszăpezire.Pe de altă parte, secţiunea de dezvoltare este partea complementară a bugetului, care cuprinde veniturile şi cheltuielile de capital aferente implementării politicilor de dezvoltare la nivel judeţean, respectiv cofinanțarea proiectelor europene și celelalte investiții care intră în atribuțiile legale ale Consiliului Județean Prahova, transmite președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.