Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie cu 87 de lei pentru copiii de până în doi ani și cu 35 de lei pentru cei până la 18. Părinții susțin însă că această majorare nu îi ajută prea mult în susținerea financiară a nevoilor unui elev.
Până la sfârșitul anului, alocația este de 631 de lei pentru un copil de până în doi ani sau cu handicap și 256 pentru cei cu vârsta de până la 18. De la 1 ianuarie însă, acestea se majorează cu 87, respectiv 35 de lei.
Creșterile însă este de fapt indexarea cu rata inflației care în acest an a variat între 5 și 10 procente.
„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.
Anul trecut, și alocația lunară de plasament a fost majorată. Așadar, drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent maternal, sunt în cuantum de 950 de lei.
Părinții susțin însă că această majorare este nesemnificativă față de nevoile reale ale unui elev, în condițiile în care scumpirile se țin lanț, de la cărți și rechizite, până la imbrăcaminte și pachețelul zilnic.