Crește pe zi ce trece numărul focarelor de pestă porcină africană în județul Prahova : 15 confirmări până în prezent.

526

De la apariția primului focar de pestă porcină africană în județul Prahova din data de 9.07.2019 și până acum, au fost confirmate 15 focare. Ultimele cinci au fost confirmate pe 16.07.2019, prin buletine de analiză emise de IDSA București. 

Cele cinci focare sunt în următoarele localități: 1 in comuna Tirgsorul Vechi-sat Targsoru Vechi, 1 in comuna Poienarii Burchii-sat Poienarii Vechi, 1 in comuna Gorgota-sat Finari, 1 in comuna Poienarii Burchii-sat Poienarii Rali, 1 in comuna Brazi-sat Brazii de Jos. Au fost ucisi 18 porci din gospodariile respective, care au fost ingropati in groapa avizata de comisia de avizare.

Pe 16.07.2019, s-a intrunit C.L.C.B. Prahova in cadrul caruia au fost aprobate 2 Hotarari privind Planurile de masuri pentru combaterea a 2 focare de PPA la porci domestici din judet, confirmate prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucuresti (1 in comuna Poienarii Burchii –sat Poienarii Rali si 1 in comuna Gorgota-sat Poienarii Apostoli), precum si privind evaluarea si uciderea preventiva in localitatile Poienarii Rali, Poienarii Vechi, Podu Valeni, Carbunari a porcilor din gospodarii. 

Conform recensamantului efectuat de autoritatile locale sunt in total 138 de porci in 60 de gospodarii.

In dupa amiaza zilei de 16.07.2019 au fost ucisi preventiv 62 porci, care au fost ingropati in groapa avizata de comisia de avizare. Actiunea continua in cursul zilei de astazi. În pofida tuturor măsurilor întreprinse de către autoritățile locale din Poienarii Burchii (achiziționarea materialelor de dezinfecție, identificarea utilajelor, identificarea terenului și săparea gropii, precum și efectuarea recensământului) răspândirea focarelor nu a putut fi oprită, iar măsura uciderii a devenit absolut necesară. 

Totodată, în județ au mai apărut alte două suspiciuni. ( 1 la porc domestic intr-o gospodarie din comuna Puchenii Mari-sat Puchenii Mosneni si 1 la porc mistret vanat in Fondul de Vanatoare 15 Manesti, apartinand AJVPS Prahova). Analizele efectuate de DSVSA Prahova au iesit pozitive, ele fiind trimise pentru confirmare la IDSA Bucuresti. 

Autoritatile locale continua recensamantul suinelor din zonele afectate de PPA.Echipajele Inspectoratului de Politie Judetean Prahova au continuat controalele in trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe caile rutiere, dar până acum nu au fost descoperite situații de acest fel.