Consiliul local Ploiești declară că s-a ajuns la un consens, Veolia îi contrazice exprimându-şi disponibilitatea pentru finalizarea negocierilor contractului de termie din Municipiu

491

Adrian Dobre, primarul Municipiului Ploiești a declarat :

„Mi-am respectat promisiunile: ploieştenii vor avea apă caldă şi căldură, iar facturile nu vor creşte.
Așa cum am spus, de fiecare dată, am negociat un contract nou cu Veolia, de data aceasta corect și pentru ploieșteni.
Consiliul Local tocmai a aprobat, cu mici amendamente, propunerea de hotărâre iniţiată de mine privind prelungirea contractului cu Veolia până în 15 mai 2022. Ploieştenii trebuie să ştie patru lucruri:
➡️ Apa caldă nu se va opri aşa cum alarmist anunţau cei de la PSD – ALDE.
➡️ Costurile pentru ploieşteni nu vor creşte. Se va acorda subvenţie atât de la Consiliul Local, cât şi de la Consiliul Judeţean. Din punctul acesta de vedere, dacă Bogdan Toader se ţine de cuvânt, facem un mare pas înainte.
➡️ Valoarea finală a preţului gigacaloriei va fi stabilită de ANRE, dar aceasta va fi subvenţionată de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.
➡️ Se vor face investiţii importante în cei trei ani de contract (17 de milioane de lei investiții, 10 mentenanță) pentru reducerea pierderilor din sistem şi pentru modernizarea punctului de producţie.
Singurul element de noutate este faptul că s-a aprobat, de principiu, acordarea subvenţiei până la finalul contractului cu Veolia în 2022.”

În replică, Veolia Energie Prahova a comunicat :

Veolia Energie Prahova rămâne deschisă pentru negocierea contractului de termie în Municipiul Ploiești

Veolia Energie Prahova își exprimă disponibilitatea pentru finalizarea negocierilor în vederea prelungirii contractului de concesiune pentru sistemul de termoficare din Municipiul Ploiești, având ca obiectiv prioritar interesul cetățenilor Municipiului Ploiești.

În cadrul întâlnirilor avute compania a înaintat către Consiliul Local și Consiliul Județean un calendar de acțiuni care nu a fost respectat până în acest moment. Astfel, presiunea timpului a devenit foarte mare, ceea ce conduce la imposibilitatea respectării termenului de semnare a prelungirii contractului, astfel încît compania să opereze conform reglementărilor în vigoare și după data de 01.05.2019.

Preocuparea și punctul susținut permanent de către VEP în cadrul negocierilor cu autoritățile locale timp de 1 an și jumătate a fost identificarea unor soluții de reechilibrare a contractului de concesiune.

Compania a propus o nouă formulă de ajustare a prețurilor atât pentru populație cât și pentru agenții economici ce include un tarif de referință de 340 lei / gigacolarie + TVA (care a fost omis din HCL votat astăzi) și care reprezintă un element de bază și obligatoriu pentru prelungirea contractului. Prețul local de furnizare rezultat în urma aplicării acestei noi formule ar rămâne chiar si așa, printre cele mai mici din țară.

Un alt element de bază a fost recuperarea diferențelor ca urmare a creșterii prețurilor combustibilului (denumit rattrapage) și care prin hotărârea de Consiliul Local votată astăzi 09.04.2019 a fost amânată. Aceasta în ciuda faptului că toate documentele și solicitările VEP au fost depuse încă din luna iunie 2018.

În situația în care se va semna un act adițional de prelungire a contractului de termie, tariful aprobat de 237,35 lei/ gigacalorie este valabil pe o perioadă limitată și se va aplica doar până la aprobarea noului preț de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Noul preț este obligatoriu a fi aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local, în maxim 30 de zile de la avizarea sa de către ANRE, fiind o clauză de încetare unilaterală a contractului.

Modul în care s-a respectat calendarul de acțiuni propuse a dus compania în situația puțin probabilă de a mai putea ajunge la un acord în perioada rămasă până la expirarea prezentului contract de termie.

În paralel, Veolia Energie Prahova continuă toate demersurile de informare a autorităților competente și de implementare a acțiunilor de predare – primire a bunurilor ce compun sistemul.” transmit într-un comunicat cei de la Veolia