Consiliul Local Ploiești a aprobat majorarea prețului la energie termică, dar tariful plătit de cetățeni este menținut prin acordarea de subvenții

1363

Consiliul Local Ploiești a aprobat, proiectul de hotărâre care prevede mărirea tarifului la gigacalorie, pentru agentul termic furnizat în rețeaua centralizată de termoficare a municipiului, dar și acordarea unei subvenții pentru populație ( plătită tot din banii ploieștenilor) , astfel încât prețul plătit de cetățeni să fie același ca și până acum.

Ca și noutate, după ani de zile în care administraţia ploieşteană a acordat subvenţii de la buget doar pentru persoanele racordate la sistemul centralizat, Consiliul Local a decis, ca şi ploieştenii care îşi încălzesc locuinţele cu alte tipuri de combustibil să beneficieze de aceeaşi facilitate. 

Noul preț pentru consumatorii casnici este de 315,35 lei/Gcal, fără TVA, respectiv 375,27 lei/Gcal, inclusiv TVA, iar pentru consumatorii noncasnici alimentați din SACET  acesta a fost aprobat la 416,99 lei/Gcal, fără TVA, respectiv 496,22 lei/Gcal, cu tot cu TVA, preț final, ATENȚIE, 416,19 lei/Gcal TVA inclus pe consumatorii de la blocuri și 537,14 lei/Gcal TVA inclus pentru agenții economici. Aceeași hotărâre prevede că se menține prețul maxim al energiei termice facturate populației de 186,97 lei fără TVA, respectiv 222,49 lei, inclusiv TVA. „Se aprobă acordarea subvenției în sumă de 152,78 lei/Gcal, cu TVA, urmare a ajustării prețului (…), la care se adaugă suma de 34,39 lei fără TVA (40,92 lei/Gcal cu TVA), reprezentând diferența de recuperat a societății VEOLIA Energie de la Primăria Ploiești pentru diferența de pret la combustibil pentru perioada 01.01.2016-28.02.2019,  , conform Hotărârii Consiliul Local Ploiești nr. 129/25.04.2019, rezultând un preț final de 263,41 lei/Gcal TVA inclus pentru consumatorii casnici.

„Consiliul Local al Municipiului Ploieşti a votat hotărârea pe care am iniţiat-o referitoare la subvenţionarea agentului termic. Astfel, preţul final va fi acelaşi de anul trecut: 186,97 de lei fără TVA, respectiv 222,49 de lei cu TVA. Reamintesc ploieştenilor faptul că furnizarea agentului termic este un domeniu reglementat în România şi costurile la care se livrează gigacaloria nu sunt stabilite nici de administraţiile publice locale, nici de operatorii economici, ci de minunata Autoritate Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care este condusă acum de doi foşti deputaţi PSD. În prezent fac demersuri pentru atragerea de fonduri europene necesare reabilitării, în primă fază, a rețelei de distribuție a agentului termic, iar apoi a unității de producție”, a declarat primarul Adrian Dobre.

„Consiliul Local Ploiești a adoptat proiectul prin care se acordă subvenție pentru sezonul rece pentru TOȚI ploieștenii, indiferent dacă locuiesc la bloc sau la case! Este o premieră pentru Ploiești și îi felicit pe colegii mei, consilierii PSD, pentru ideea de a-i trata egal pe ploiesteni, indiferent dacă locuiesc la casă sau la bloc și indiferent de modalitatea de încălzire a locuințelor!”, a anunțat, după ședință, și viceprimarul Cristian Ganea.