Consiliul Județean Prahova a aprobat cel mai mare buget din istoria sa. Iulian Dumitrescu: un buget orientat spre dezvoltare

637

Consilierii județeni din Prahova au aprobat, în ultima ședință, bugetul județului pe anul 2023.

Vorbim de cel mai mare buget din istoria județului (1,238 miliarde de lei), orientat spre dezvoltare (63% din bani vor merge către proiecte de infrastructură atât de necesare judeţului nostru). Față de 2020, bugetul Consiliului Județean Prahova s-a dublat, iar cheltuilelile de dezvoltare au crescut aproape de 5 ori, lucru care a fost posibil prin atragerea de finanțări europene și guvernamentale pentru investiții (18 lei atrași din fonduri europene pentru fiecare leu încasat direct din taxe și impozite). În acest an, în Prahova vor începe cele mai mari investiții în infrastructură de după Revoluție.

Bugetul Consiliului Județean Prahova a crescut de la 555 de milioane de lei în 2020 la 1,238 miliarde de lei în 2023, adică este de peste două ori mai mare (225%).

„Este unul dintre cele mai mari bugete din țară, un buget care respectă forța, valoarea și importanța județului Prahova. Un buget orientat spre dezvoltare. Ne face cinste și va aduce investiții în infrastructură pe care prahovenii și le doresc de mult timp. În 2023, avem responsabilitatea uriașă de a implementa proiectele aprobate deja, dar și de a pregăti în continuare proiecte majore pentru viitoarele finanțări europene și guvernamentale”, a declarat Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova.
63% din banii Consiliului Județean Prahova vor merge către proiecte de dezvoltare, în comparație cu 29% în 2020, când bugetul de dezvoltare era de 161 de milioane de lei. În 2023, bugetul de dezvoltare va fi de aproape de cinci ori mai mare decât în 2020. Scopul Consiliului Județean Prahova este ca bugetul de dezvoltare să reprezinte cel puțin două treimi din totalul bugetului. Banii din dezvoltare merg preponderent spre: transporturi, sănătate și învăţământ.

Finanțările cu care Consiliul Județean Prahova a reușit să își mărească bugetul în 2023 sunt compuse din 371,6 milioane de lei fonduri europene, la care se adaugă 15,5 milioane de lei din PNRR, 53,4 milioane de lei din bugetul de stat pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene, 140 de milioane de lei prin programul național Anghel Saligny, 25,7 milioane de lei prin vechiul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Veniturile proprii ale Consiliului Județean Prahova din taxe și impozite sunt de 20,8 milioane de lei, în timp ce veniturile din fonduri europene și PNRR sunt de 381,7 milioane de lei. Practic, pentru fiecare leu încasat direct, Consiliul Județean Prahova atrage 18 lei din fonduri europene.
În 2023, sunt planificate începerea lucrărilor la Centurile Comarnic, Azuga, Bușteni (finanțate prin bugetul CNAIR), Păulești, Mizil, la Pasajul denivelat peste DN 1 (Centura Vest) la intersectia cu DJ 101I şi strada Buda, la înființarea rețelei de gaze naturale pe Valea Slănicului, la extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în mai multe localități ale județului (finanțate prin bugetul Hidro Prahova), la reabilitarea Palatului Culturii etc.
Spitalului Judeţean de Urgență Ploiești îi sunt alocate fonduri de investiții de 24 milioane de lei (reabilitări, modernizări, dotări, digitalizarea serviciilor de asistență medicală, introducerea de sisteme de cogenerare etc) și se așteaptă inaugurarea spitalului modular, respectiv a unui număr de 6 săli de operații noi (dintr-un total de 13).

În bugetul pe 2023 al Consiliului Județean, sunt prevăzute, de asemenea, la capitolul investiții, și cheltuieli pentru construirea unui complex sportiv, a unui patinoar artificial, a unui bazin olimpic de înot, pentru amenajarea unui parc tematic aferent proiectui NOI (finanțat din fonduri europene), amenajări sportive. Dacă va exista un acord al Consiliului Local al Municipiului Ploiești, Consiliul Județean Prahova va face toate aceste investiții în Parcul Municipal Vest Ploiești. Administrația publică județeană a bugetat și investiții în extinderea rețelei de apă și canalizare în cartierul Mitică Apostol din Ploiești.