Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către GSP a unor activități din domeniul serviciilor petroliere aparținând grupului Schlumberger

447

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Forasol S.R.L., membră a Grupului GSP, a preluat unele linii de afacere aferente unor activități din domeniul serviciilor petroliere aparținând unor companii ale Grupului Schlumberger. Forasol S.R.L., înfiinţată în anul 2018, are ca obiect principal de activitate servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale.

Grupul GSP, deținut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a preluat parțial și integral mai multe divizii ale reprezentanței Schlumberger în România, împreună cu 30 de angajați.

Principala activitate a Grupului GSP constă în furnizarea serviciilor/produselor legate de activitatea platformelor marine, societățile membre ale acestui grup având capabilitatea de a asigura o prezență pe mai multe arii de activitate ce se circumscriu serviciilor de construcții a platformelor offshore și a structurilor subacvatice, serviciilor de mentenanță, serviciilor de management integrat de proiect, precum și serviciilor conexe acestora, cum ar fi: servicii de prevenire și stingere a incendiilor, servicii de catering, servicii de decontaminare, precum și servicii de transport
offshore cu elicoptere.

Grupul Schlumberger este furnizor de tehnologie și servicii pentru industria petrolieră, fiind
specializat în proiectarea, dezvoltarea și furnizarea de tehnologie aferentă operațiunilor/etapelor
de extracție a petrolului și gazelor naturale.

Tranzacția presupune transferul unor activităţi din domeniul serviciilor petroliere constând în: servicii de bază de echipamente de control a solidelor și fluidelor de foraj, precum și reparații sonde, servicii de bază de extracție/ridicare artificială a petrolului prin pompe cu cavitate progresivă, servicii de foraj direcțional de bază și măsurători, servicii de cimentare, servicii de evaluare prin cablu (wireline), servicii de testare a sondelor, servicii privind intervenția la sondă
prin tubulatură flexibilă și servicii de stimulare a sondelor, servicii de bază de extracție/ridicare artificială a petrolului prin pompe submersibile electrice.

Aceste linii de afacere aparțin companiilor M-I Petrogas Services România S.R.L., Schlumberger Oilfield Europe Suport S.R.L. și Schlumberger România S.R.L., membre ale Grupului Schlumberger. M-I Petrogas Services România S.R.L. are ca obiect principal de activitate servicii conexe extracției petrolului brut și gazelor naturale. Societatea oferă produse și servicii pentru fluidele de foraj, deschiderea de formațiuni productive, completare și reparații sonde.

Schlumberger Oilfield Europe Suport S.R.L. este specializată în activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea, activând, în principal, ca centru de servicii suport pentru diverse entități din cadrul grupului.

Foto cu caracter ilustrativ