Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare convocată astăzi, pe repede înainte între Crăciun și Revelion, 28 decembrie 2021, au fost 2 proiecte importante de hotărâre, respectiv prelungirea contractului cu societatea ApaNova cu încă 10 ani și majorarea tarifelor pentru activitățile de curățenie căi publice și dezăpezire în Municipiul Ploiești, atribuite ca urmare a procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.
Proiectul de hotărâre privind prelungirea contractului de concesiune a serviciului de apă și canalizare din Municipiul Ploiești încheiat cu societatea ApaNova pe o perioadă de încă 10 ani prevede ca societatea să investească în următorii ani 13.700.000 euro fără TVA în lucrări de extindere a rețelelor de alimentare cu apă/racordare a rețelei de canalizare + investiții de 23.000.000 euro fără TVA în stația de epurare ( aici fiind o serie de probleme, stația de epurare făcând obiectul mai multor dosare nefinalizate pe rolul instanțelor de judecată).
În schimbul prelungirii contractului și promisiunii de realizarea a acestor investiții, vor crește tarifele pentru apă potabilă începând cu 1 ianuarie 2022 cu 38% ( 0,70 ron/mc3) față de tariful actual ( 0,51 ron/m3 ) și se vor dubla ( 1,03 ron/mc3 ) începând cu 1 ianuarie 2023, iar pentru canalizare creșterea începând cu 1 ianuarie 2022 ar trebui să fie de 35% ( 0,31 ron/m3 față de 0,23 ron/mc3 în prezent) , respectiv se va dubla începând cu 1 ianuarie 2023 ( 0,46 ron/m3 ).
Direcția Juridică din cadrului primăriei Ploiești a avizat NEGATIV proiectul – susținând că” acest proiect introduce modificari semnificative in raport cu contractul initial ( fiind neconform cu legea nr.100/2016); – prezentul proiect ( actul additional nr.4 la ctr. De concesiune ) vine cu o noua categorie de investitii, respective investitii suplimentare finantate din imprumuturi contractate de concesionar si recuperate exclusiv din majorarea tarifelor de catre operator, investitii care nu au format acordul de vointa al partilor la incheierea contractului. Aceste investitii reprezinta o modificare semnificativa a conditiilor asumate de parti si o extindere considerabila a contractului de concesiune”.
Prin urmare, acesta a prorogat pentru o ședință ulterioară ( deși primarul Andrei Volosevici a insistat ca acest proiect să fie votat în această ședință), singurii care nu au fost de acord cu prorogarea și au dorit votarea acestuia cât mai repede și în forma actuală fiind consilierii USR, în frunte cu viceprimarul Magdalena Trofin.
Al doilea proiect după ordinea de zi viza majorarea tarifelor pentru activitățile de curățenie căi publice și dezăpezire în Municipiul Ploiești, atribuite ca urmare a procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, ca urmare a faptului că acordul semnat în septembrie cu Blue Planet Services .
Acest proiect de hotărâre a trecut cu votul celor de la PNL, USR, ALDE, existând doar o abținere de la PSD și un vot împotriva din partea lui Bogdan Lupu de la PRO România.
Drept urmare, tarifele suferă majorări puternice, una dintre cele mai notabile creşteri este la activitatea de curăţare manuală a rigolelor, de la 308,62 la 344,27 lei, fără TVA. Tot în cazul rigolelor, curăţatul mecanizat se scumpeşte de la 31,81 lei pe mia de metri liniari la 45,97 lei.
Pe partea de dezafectare a depozitelor necontrolate de deşeuri de pe domeniul public, unde există trei tarife, în funcţie de modul de intervenţie al operatorului, preţurile vechi erau de 522, 542 şi 545 de lei pe tonă, iar cele noi sunt propuse la valorile de 550, 563 şi respectiv aproape 569 de lei, curăţatului manual al gheţii, de la 520,87 lei a ajuns la 621,60 lei.