Consilierii locali ploieșteni sunt convocați într-o ședință extrordinară cu un singur punct pe ordinea de zi, majorarea tarifului la gigacalorie

347

Pe ordinea de zi a următoarei ședințe a consiliului local al Municipiului Ploiești de luni, 26 iulie, se află un singur proiect de hotărâre pe ordinea de zi, respectiv majorarea tarifului gigacaloriei pentru utilizatorii casnici de la 375,26 lei/Gcal/tva inclus, la 431,47/Gcal/TVA inclus, o creștere substanțială, care va apăsa bugetul Municipiului Ploiești.

Această solicitare vine din partea VEOLIA și reprezintă o majorare substanțială, o povară suplimentară asupra bugetului cetățeniilor Municipiului Ploiești, într-un context economic și social total nefavorabil.

Ploieștiul în acest moment este sub orice critică….cu drumuri pline de gropi, fără marcaje, fără piste de biciclete, fără locuri de parcare suficiente, cu locuri de joacă pentru copii distruse, cu tone de cabluri atârnând pe stâlpii de prin oraș, sufocat de gunoaie, fără o poliție locală care să vegheze la ordinea și disciplina publică, iar lista continuă fără oprire…, dar suntem campioni la majorări.

De menționat este că prin HCL nr.97/04.2019 s-ar stabilit ca prețul maxim local al energiei termice facturate populației să fie de 186,97 lei/Gcal, exclusiv TVA ( 222,49 lei/gca/tva inclus) și acordarea subvenției pentru anii 2019-2022, diferența urmând să fie subvenționată din bugetul local.

Diferența de 175,61 lei/gcal/exclusiv tva – reprezintă subvenția care va fi asigurată de la bugetul local ( 208,98 lei/Gcal/TVA inclus). Acum rămâne de unde vor lua banii să suporte aceste diferențe…

Dacă acest proiect va trece într-o ședință ulterioară, efortul bugetar pentru a acoperi subvenția va fi de aproximativ 86.000.000 lei/ an ( aproximativ 17.500.000 euro), dintr-un buget total al Ploieștiului de aproximativ 400.000.000 lei.

De ceva timp, există discuții la nivel național să se elimine subvențiile la energie termică din partea uat-urilor. Dacă acest lucru se va întampla și cetățenii vor plăti integral gcal, atunci dezastrul va fi iminent.

De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi. se regăsește solicitări companiei ApaNova de majorare a a tarifelor de apă și canal .