Concert simfonic la Filarmonica Ploiești

1171

Uvertura „Zum Namensfeier” de Ludwig van Beethoven, pe scena Sălii „Ion Baciu„

Uvertura „Zum Namensfeier” (Sărbătoarea de ziua numelui), în Do major, op. 115 de Ludwig van Beethoven deschide ultimul concert al lunii ianuarie, de la Filarmonică. Aflată sub bagheta dirijorală a maestrului Walter Hilgers, orchestra simfonică îl va avea invitat pe clarinetisul Andrei Văleanu. Programul serii mai cuprinde Concertul în La major, K.V. 622, pentru clarinet și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia nr. 1, în Mi bemol major, op. 28. Evenimentul se va desfășura joi, 31 ianuarie 2019, începând cu ora 19.00.

Walter Hilgers este dirijor invitat permanent și director artistic onorific al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești dar și dirijor principal al Orchestrei Simfonice a provinciei Santa Fe din Argentina. El a fost pentru mulți ani prim dirijor invitat al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. De asemenea, a fost invitat să dirijeze Orchestra Filarmonică Montevideo, SODRE Sinfonieorchester Montevideo, Orchestra Națională din Buenos Aires, Orchestra Simfonică a provinciei Santa Fe, Orchestra Simfonică Bogotá, Orchestra de Cameră Radio din București, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica de Stat Cluj Napoca, Filarmonica de Stat Iași, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Orchestra de Stat Oradea, Orchestra de Stat Craiova, Orchestra de Stat Bacău, Orchestra Filarmonicii din Ploiești, Orchestra Filarmonicii din Pitești, Orchestra Filarmonică ,,Muntenia” din Târgoviște, Filarmonica de Stat Košice, Orchestra Filarmonicii Zagreb, Orchestra Filarmonicii din Nisa, Orchestra Brandenburgică din Frankfurt, Orchestra Simfonică din Leipzig, Orchestra Radio din München și Orchestra Teatrului Național din Mannheim. Pe lângă toate acestea a condus Concerte de Cameră ale Orchestrei de Stat Bavareze din München, Filarmonica de Stat din Hamburg, Orchestra Filarmonică Germană de Radiodifuziune Saarbrücken Kaiserslautern, Mecklenburgischen Staatskapelle Schwerin, Orchestra Academică a Festivalului Schleswig-Holstein, Orchestra Filarmonică din Qatar, Orchestra Filarmonică Daejeon și Orchestra Simfonică din Valencia.

Andrei Văleanu s-a născut in Ploiești, unde a început studiul pianului la 7 ani, la Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, clasa prof. Mirela Cioschi, pentru ca la 11 ani să înceapă studiul clarinetului, la clasa prof. Florian Nistoroiu. Pe perioada liceului a obținut numeroase premii la concursurile și Olimpiadele naționale. În prezent este student la Universitatea Națională de Muzică București, unde lucrează cu profesorul Emil Vișenescu. A colaborat ca membru al orchestrelor filarmonice din Ploiești, Pitești, Arad, Orchestra Națională Radio București, Filarmonica „George Enescu” București, iar de 3 ani este membru al Orchestrei Naționale de Tineret, alături de care a susținut concerte în România dar și în țări precum Franța, Austria, Elveția, Belgia, Turcia. În perioada facultății a participat la masterclass-uri de interpretare solistică, dar și camerală și orchestrală, cu profesori precum Tiberiu Soare, Peter Stark, Tomaz Mocilnik, Thomas Hoppe etc. În calitate de solist a fost prezent de cinci ori pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.

Biletele, în valoare de 20 de lei (adult), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală și online, pe www.filarmonicaploiesti.eu