Concert dirijat de maestrul Walter Hilgers în opera „Maeștrii cântăreți din Nürnberg” la Filarmonica Ploiești

530

Preludiul operei “Maeștrii cântăreți din Nürnberg” și Preludiu și Liebestod din „Tristan și Isolda”, ambele semnate Richard Wagner și Simfonia a IX-a, în Mi bemol major, op. 70 a lui Dmitri Șostakovici sunt lucrările care compun programul cu care vă așteptăm la Filarmonică joi, 21 februarie, de la ora 19.00. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se va afla maestrul Walter Hilgers.

Subiectul operei „Maeștrii cântăreți din Nürnberg” evocă unele aspecte din viața poeților și cântăreților populari germani din veacul al XVI-lea. Potrivit obiceiurilor vremii, determinate de stadiul de dezvoltare a modului de producție în epoca orânduirii feudale, meseriașii din orașele germane se organizaseră în puternice asociații, așa-numitele bresle. Urmând exemplul meseriașilor, începând din veacul al XIV-lea, poeții și cântăreții s-au unit, la rândul lor, în niște organizații denumite asociații de „maeștri cântăreți”, care, asemenea breslelor, se conduceau pe baza unor statute și regulamente extreme de riguroase, menite să apere interesele membrilor lor și să ridice prestigiul adevăraților artiști. Uvertura operei este una din cele mai strălucite pagini simfonice din creația lui Wagner.

Opera „Tristan și Isolda” a fost scrisă între anii 1854-1859 și reprezentată pentru prima dată la München, în 1865. Ea reînvie o legendă bretonă medievală preluată de Wagner din versiunea în care se înfățișează ea în lucrarea unui truver. Viteazul Tristan primește misiunea să o ducă pe frumoasa Isolda unchiului său, regele Mark, căruia trebuie să îi devină soție. În timpul călătoriei pe mare, între Tristan și Isolda se naște însă o puternică dragoste pricinuită de o licoare fermecată pe care au băut-o amândoi. Numai moartea va stinge această iubire înflăcărată. Într-adevăr, în cele din urmă neputând supraviețui iubitului ei rănit mortal de un cavaler, Isolda își dă sfârșitul alături de el, găsind astfel mângâierea și mântuirea suferințelor.

Seara se încheie cu Simfonia a IX-a, în Mi bemol major, op. 70 a lui Dmitri Șostakovici, lucrare care inițial s-a dorit a fi dedicată sărbătoririi victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea război mondial.

Biletele, în valoare de 20 de lei (adult), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală și online, aici: