Concert de excepție la Filarmonica Ploiești! Solistul Răzvan Stoica se întoarce cu vioara sa Stradivarius

683

Solistul Răzvan Stoica se întoarce cu vioara sa Stradivarius pe scena Sălii „Ion Baciu” joi, 7 februarie 2019, la ora 19.00. Condusă de dirijorul Tiberiu Soare, orchestra simfonică are în program Uvertura „Ruslan şi Ludmila” de Mikhail Glinka, Concertul nr. 2, în sol minor, op. 63, pentru vioară şi orchestră de Sergei Prokofiev şi Simfonia a III-a, în do minor, op. 78, de Camille Saint-Saens.

Violonistul Răzvan Stoica a studiat la Liceul de Muzică George Enescu din București cu prof. Olivia Papa, iar în particular cu maeștrii Ștefan Gheorgiu și Modest Iftinchi. După absolvire Răzvan și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), la clasa profesor Ilya Grubert, dar a participat și la cursuri de măiestrie cu violoniștii Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis și Pinchas Zuckerman. A câștigat peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, incluzând, printre altele, Concursul Perosi (Tortona), competițiile olimpice pentru vioară din România și Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). În anul 2009 a câștigat premiul I în cadrul „Strad Prize” la Salzburg, în Austria. În calitate de câștigător al acestui prestigios concurs, i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius, manufacturată în anul 1729.

Născut la București, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din București, cea de Dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bacs și Petru Andriesei și cea de Interpretare Muzicală – tubă – clasa prof. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia Dirijat Orchestră cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris și Adrian Sunshine. Artistul își desfășoară activitatea ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor. A dirijat orchestrele a numeroase Filarmonici și Teatre de Operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, Germania și Elveţia. A colaborat cu artiști de prestigiu, dintre care îi amintim pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Felicia Filip și mulţi alţii. Repertoriul său este vast și divers cuprinzând lucrări simfonice și vocal-simfonice. A fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale București și dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio, a dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, Munchen, Paris, Viena etc. Biletele, în valoare de 30 de lei (adult), 20 lei (pensionari) și 10 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală și online, pe www.filarmonicaploiesti.eu