Comuna Berceni a fost devastată de inundațiile provocate de ploile torentiale care au afectat județul Prahova.

788

„In cele 27 de ore de cod roșu hidrologic, meteorologic si de precipitații, echipele de voluntari coordonate in permanenta de autorități au intervenit cu utilaje pentru deblocarea canalelor obturate, blocarea scurgerii apelor pe strada TIneretului( Berceni), spargerea fostei cai ferate CCF in doua locuri pentru evacuarea mai rapida a apei acumulate in Catunu, lărgirea și adâncirea șanțurilor in Berceni, evacuarea apelor din gospodarii cu pompa din dotare și deblocarea manuala a șanțurilor in mai multe sate.

Alături de autorități au fost pe teren 126 pompieri, 13 autospeciale, 3 buldoexcavatoare( sprijin oferit de Apazol, Aramda, Custom Services Construct), 2 tractoare( sprijin oferit de Vicand Claudella și Coman Bogdan), 14 voluntari ai serviciului de intervenții in situații de urgentă, 13 localnici cu spirit civic și 7 consilieri locali.

Conform proceselor verbale întocmite de pompieri, au fost afectate 99 gospodarii și locuințe, fenomenele fiind catalogate “fără precedent in județ” de ISU Prahova și Instituția Prefectului. Pagubele cele mai mari au fost in satele Catunu și Berceni.

De ieri, autoritățile au început distribuirea de alimente si au solicitat ajutorul instituțiilor statului si Guvernului României, asteptandu-se comisia care sa evalueze pagubele in teren. Tot la solicitarea primariei, Crucea Roșie România, va distribui mâine saltele, saci de dormit si apa plata celor mai afectate familii.
De asemenea, mâine s-a convocat ședința de urgentă a consiliului local și se va decide forma și valoarea ajutoarelor ce vor putea fi acordate din bugetul local, iar miercuri se va decide in ședința de guvern acordarea de ajutoare pentru cele mai afectate locuințe din comuna.

Specificăm ca in astfel de situații CRITICE prioritizarea intervențiilor este esențială,iar acțiunile autorităților au avut in permanenta in vedere aceasta ordine:
1.salvarea de vieți
2.salvarea locuinței
3.salvarea gospodăriei
Mulțumim, tuturor celor care ne-au fost alături in aceste momente grele, celor care s-au rugat pentru comuna noastra și bunului Dumnezeu pentru ca ne-a aparat de alte posibile pierderi mai grave, eroilor pompieri,domnului comandant ISU Prahova, Dragan Mihai, doamnei prefect Madalina Lupea,domnului comandant Coman și Jandarmeriei Romane.
Trasmitem tuturor celor afectați ca ramanem alături și vom face toate demersurile necesare sa ii ajutam! ” – transmit reprezentanții Primăriei Berceni