Cetățean irakian, declarat de România indezirabil pentru 10 ani în urma amenințărilor la securitatea națională prin derularea de activități teroriste

633

Urmare măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informații, prin sentința nr. 57 din 07.03.2019, Curtea de Apel București a dispus declararea ca persoană indezirabilă pentru România a cetăţeanului irakian M.M., pentru o perioadă de 10 ani.

M.M. a intrat în atenția Serviciului Român de Informații în anul 2016, la scurt timp după sosirea în România. Cetăţeanul irakian făcea parte dintr-un grup relocat în ţara noastră în baza deciziei UE din 2015 privind cota obligatorie de persoane alocată României ce necesita protecţie internaţională.

În urma măsurilor informativ-operative întreprinse de SRI s-a stabilit că respectivul a derulat activități specifice adepţilor grupărilor teroriste care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie amenințări la adresa securității naționale.

Precizăm că în ţara de origine M.M. a avut contact direct cu exponenți ai unor grupări teroriste, fiind expus propagandei jihadiste în urma căreia a adoptat un comportament radical.

La propunerea SRI, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat Curtea de Apel Bucureşti care, în conformitate cu dispoziţiile art. 86 alin. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/12.12.2002, privind regimul străinilor în România, a dispus măsura declarării ca indezirabil a celui în cauză, pentru implicarea în fapte care, potrivit art. 3 lit. „i” şi „l” din Legea 51/1991 (republicată), constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Ca urmare a sentinţei Curții de Apel București, cetăţeanul irakian a fost luat în custodie publică, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul național.

SRI, în calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri și amenințări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu celelalte instituții din cadrul SNPCT, precum și cu partenerii externi.

Pentru completarea și verificarea informațiilor, monitorizarea și derularea de măsuri specifice asupra suspectului, SRI a cooperat cu Inspectoratul General pentru Imigrări şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din cadrul MAI.