Legea care introduce obligativitatea prezentării Certificatului verde la locul de muncă a fost respinsă în Senat, dar votul decisiv se dă în Camera Deputaţilor

689

Plenul Senatului a votat, miercuri, propunerea legislativă PNL-UDMR, care prevede că personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19.

În plenul Senatului s-au înregistrat 67 de voturi pentru”, 60 împotrivă” și două abțineri, dar erau necesare 69 de voturi de susținere pentru adoptare. Proiectul de lege va fi supus la vot în plenul Camerei Deputaților, iar dacă va fi adoptat, va mai trebui promulgat de președintele Iohannis și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Potrivit inițiativei legislative, certificatul verde atestă fie vaccinarea, fie recuperarea după boală, fie rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen rapid. Documentul nu este obligatoriu pentru accesul în instanțele de judecată, atât pentru angajați cât și pentru cetățeni, nici pentru persoanele care fac dovada că suferă de afecțiuni medicale incompatibile cu vaccinarea anti-Covid. 

Aceasta introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat, cât şi la privat, dacă sunt mai mult de 50 de angajaţi.

Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Protest la Parlamentul României, față de impunerea certificatului verde pentru angajați. Zeci de oameni au ieșit în stradă pentru a-și expune opinia. Aceștia spun că certificatul nu e constituțional și că faptul că prin astfel de obligativități se forțează vaccinarea se ridică mari semne de întrebare cu privire la intențiile decidenților.

Senatorul PSD Adrian Streinu Cercel a declarat că proiectul de lege este greşit conceptual, ştiinţific, pentru că atât persoanele vaccinate cât şi cele nevaccinate se pot infecta cu SARSCOV-2.

El a arătat că ceea ce trebuia făcut şi explicitat era să se vadă incidenţa în populaţie a trecerii prin boală.
”Noi avem un procent de circa 60% din populaţie care s-a infectat  cu SARSCOV-2, au făcut o infecţie asimptomatică, nu figurează nicăieri şi nici nu se pot înregistra pe platformă, prin determinarea anticorpilor din deget. Este un test extrem de simplu, care poate fi făcut de medicul de familie şi medicul ar fi putut să aibă posibilitatea să urce aceste persoane pe platformă, pentru a beneficia de certificat verde”, a spus Cercel.

Conducerea unităţilor publice şi private verifică certificatelor digitale prin intermediul aplicaţiei mobile „Check DCC”.

Nerespectarea obligaţiilor care revin în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.

Foto cu caracter ilustrativ