Cartelele prepay, cumpărate fără buletin și de la 1 ianuarie 2020

546

Guvernul vrea să amâne termenul de la care intră în vigoare OUG care obligă cumpărătorii să se legitimeze atunci când cumpără cartele prepay, de la 1 ianuarie la 31 martie. Ordonanța a fost dată imediat după tragedia de la Caracal. Actul a fost atacat însă de Avocatul Poporului în septembrie 2019.

”Ordonanța de Urgență pe care v-o propun vine de la fostul MCSI și este necesară pentru prorogarea unor termene prevăzute în articolul 51 alineatul 1 din ordonanța 111, pentru comunicații electronice, este vorba de prorogarea termenului până la care operatorii de telefonie monilă sunt obligați, în situația în care comercializează cartele preplătite să solicite în baza ordonanței 62/2019 date cu caracter personal de la utilizatori. (…) O să vă solicit să fiți de acord în textul ordonanței – să prorogăm termenul până la 31 martie 2020. Pentru că ordonanța 62 a fost după cum bine știți atacată la CCR de Avocatul Poporului. CCR din păcate nu s-a pronunțat”, a declarat la începutul ședinței de Guvern, ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Avocatul Poporului a sesizat CCR, în luna septembrie, privind OUG care modifică legea de funcţionare a Sistemului naţional 112 şi care prevede vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul precum şi stocarea datelor celor care sună la 112. Instituţia reclamă că nu se justifică situaţia de urgenţă.