Candidați surpriză pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare din 2024. Foto -Video

691

Alianţa pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă seară lista de candidaţi la alegerile europarlamentare din 2024, în cadrul unui eveniment la Arenele Romane. Pe listă se regăsesc Claudiu Târziu, avocatul Gheoghe Piperea, actorul Mugur Mihăescu ( Garcea), actualul parlamentar Cristian Terheş, în prezent europarlamentar ales pe listele PSD.

Pe lista de 44 de candidaţi se află Christian Terheş, Claudiu Târziu, Dan Tănasă, Şerban Dimitrie Sturza, Gheorghe Piperea, Mugur Mihăescu, Monica Iagăr, Ramona Ioana Bruynseels. Lista cuprinde 44 de candidaţi însă ordinea pe listă va fi stabilită în luna aprilie 2024. Formaţiunea a prezentat cu acest prilej şi ”Planul AUR pentru Parlamentul European”, un program politic cu principalele priorităţi ale formaţiunii la acest scrutin electoral.

Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, sâmbătă, că Europa pe care şi-o doreşte „nu pune liste cu ce ai voie să vorbeşti şi ce nu ai voie să vorbeşti şi nu interzice protestele”. El a participat la lansarea listei de candidaţi a partidului său la alegerile europarlamentare şi a intrat în scenă pe acordurile cântecului „Phoenix” al trupei Phoenix.

Reprezentanţii AUR au prezentat lista cu candidaţii pentru un loc de europarlamentar, sâmbătă, în cadrul unui eveniment la Arenele Romane din Bucureşti. Persoanele invitate la eveniment au fost îmbrăcate în alb, iar pe bannerul expus la eveniment a fost scrisă sintagma „Apărătorii patriei române”.

Lista este deschisă de Claudiu Târziu, senator de București și președinte al Consiliului Naţional de Conducere al AUR. 

Pe locul doi este Mugur Mihăescu, fost actor cunoscut pentru rolurile „Garcea” și „Leana” din seria „Vacanța Mare”, în prezent om de afaceri. S-a înscris in AUR in 2022 si candidează la europarlamentare pe un loc eligibil. A întrat în politica în 2011 în Partidul Verde si a demisionat după câteva luni. A fost consilier onorific al Gabrielei Firea când era primar al Capitalei

Pe locul trei este Georgiana Maria Teodorescu. De profesie avocat s-a înscris în AUR în mai 2023. Teodorescu este lector universitar în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Titu Maiorescu și avocat de drept penal, autor de lucrări juridice în dreptul penal şi dreptul procesual penal.

Fosta candidată la președinția României din partea partidului înființat de Dan Voiculescu (PPUSL), Ramona Ioana Bruynseel s-a înscris în AUR anul acesta și candidează pe un loc patru eligibil pentru mandat de deputat. Bruynseels a fost consilier de stat pentru mediul de afaceri în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă.

Avram Fițiu, în prezent membru AUR și candidat la europarlamentare, a fost secretar de stat în guvernul condus de Ludovic Orban. Fost candidat la primăria Cluj-Napoca din partea PMP în 2020, este profesor dr. conf. în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca.

Sociologul Radu Baltasiu este profesor în cadrul Universității București în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, director al Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (din 2007).

Pe locul șapte pe lista AUR este avocatul baptist în materie de lobby anti-LGBT, Peter Costea . El profesează și trăiește în Texas de zeci de ani și este unul „dintre părinţii spirituali” ai Coaliţiei pentru Familie. 

Pe opt este Cristian Terheș în prezent europarlamentar și membru AUR. De numele său se leagă un scandal recent fiind acuzat de trei colege eurodeputate că avut un discurs al urii în timpul unei dezbateri privind drepturile femeilor care a avut loc în Parlamentul European. Terhes a fost ales eurodeputat în 2019 pe lista PSD (în perioada lui Liviu Dragnea).

Avocatul Gheorghe Pipera este al nouălea pe listă. El este co-autor al legii dării în plată și fost consilier onorific al premierului Mihai Tudose în 2017. Pipera s-a făcut remarcat în timpul pandemiei pentru opiniile sale anti-vaccin.

Șerban Dimitrie Sturdza este o personalitate controversată care deține din 2016 funcția de consul onorific al Macedoniei la Constanța. Acesta este stră-strănepot al lui Mihail Sturdza, domnitorul Moldovei și este cunoscut pentru discursurile anti-europeane. De asemenea, Sturdza se numără printre sponsorii partidului condus de George Simion și este al zecelea pe lista pentru europarlamentare.

Alegerile pentru reprezentanţii statelor comunitare în Parlamentul European vor avea loc în perioada 6-9 iunie, 2024.

Scrutinul din România va avea loc pe 9 iunie.