Călin Popescu Tăriceanu: Iohannis vrea să folosească tragedia din Caracal pentru a încerca să facă ceea ce a făcut după Colectiv

393

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a afirmat, la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis s-a folosit de tragedia de la Caracal pentru a încerca să facă ceea ce a făcut după o altă tragedie, cea de la Colectiv. Sugerând astfel că a avut loc o încercare de lovitură de palat.

„Declarația pe care a făcut-o acum președintele Iohannis, după câteva zile de somnolență completă, ne dezvăluie planul politic pe care îl are. El vrea să folosească această tragedie pentru a amplifica emoția și a încerca să facă ceea ce a făcut și în 2015, după incendiul de la Colectiv.

Am ascultat atent ce a vorbit și stau și mă întreb, și-o face el discursurile și nu știe despre ce e vorba sau i le face altcineva și acea persoană nu știe despre e vorba. Ce legătură au legile justiției cu situație despre care discutăm? Legile justiției au vizat modificări în ceea ce privește organizarea internă a justiției și nicidecum probleme de ordin penal. Problemele de ordin pernal la care s-a referit președintele… el nu știe că aceste modificări încă urmează să primească avizul de constituționalitate, nu au intrat în vigoare. Nicio modificare la legile penale nu vizau chestiuni care țin de funcționarea instituțiilor, raporturilor dintre Poliție și Procuratură, care ar fi trebuit că funcționeze și nu au funcționat. E complet pe lângă subiect președintele. Probabil superficialitatea cu care a tratat întregul mandat îl face să vorbească în acest fel.

Liderul ALDE a mai susţinut că preşedintele a încercat să îl convingă să schimbe majoritatea PSD-ALDE, adică „să să intre într-o combinație”.

„Președintele are un nod în gât atunci când știe că funcționează majoritatea PSD-ALDE în Parlament. Imediat după alegeri a încercat să schimbe această majoritate, dorind să mă convingă pe mine să intru într-o combinație, alta decât cea care a rezultat din alegeri. Și ulterior au fost aceleași demersuri. Nici nu are temeiul legal pentru a răsturna această majoritate. Sigur că dacă unul dintre partidele de opoziție hotărăște să depună o moțiune de cenzură, de aici putem elabora multe scenarii.

Suntem în fața unei încercări de politizare a unei tragedii, din care domnul președinte încearcă să tragă foloase”, a afirmat Tăriceanu.