Bugetul pe 2019 a fost adoptat de Parlament, la doar o săptămână de la aprobarea în Guvern.

434

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, vineri, proiectul bugetului de stat pentru 2019, aprobat de Guvern în urmă cu o săptămână. Principala modificare adusă de Parlament bugetului o constituie creșterea alocației lunare de stat pentru copii, care a condus la majorarea deficitului bugetar estimat pe anul în curs de la 2,55% la 2,76%.

Ministrul Finanțelor susține că punctul de pensie se va majora începând cu 1 septembrie, cu 15%, iar salariul mediu net va fi de 3.085 de lei. ”În pofida criticilor și a dezbaterilor prelungite din ultima perioadă, bugetul de stat pe 2019 este principalul instrument al dezvoltăriii României, bazat pe reforme și investiții cu efect mutliplicator în economie. Astfel, am structurat prezentarea bugetului în zece puncte importante, pe care doresc să le supun atenției Plenului Reunuit al Parlamentului României”, a spus Eugen Teodorovici, citat de news.ro.

Guvernul spune că prin bugetul pe 2019 se asigură finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin Programul de Guvernare .

Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene

Sănătatea este prioritatea zero, cu o finanţare, anul acesta, cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut pentru ca după majorările salariale din 2018, se impune și creșterea investițiilor în unitățile sanitare.