Buget record pentru finanțarea partidelor parlamentare în 2019. Aproape 100 de milioane de euro din bani publici vor ajunge anul acesta în trezoreriile de partid, la care se adaugă şi sumele alocate campaniilor electorale.

480

Buget record pentru finanțarea partidelor parlamentare în 2019. Peste 400 de milioane de lei din bani publici vor ajunge anul acesta în trezoreriile de partid, la care se adaugă şi sumele alocate campaniilor electorale. Este o creştere de aproape 28 de ori, față de 2016. Partidele din Opoziţie spun că s-a ajuns la sume exorbitante, iar principalul beneficiar este PSD. Social-democraţii susţin că legea a fost votată în Parlament şi că toate partidele au nevoie de aceşti bani. Doar că acum puterea a mers până la limită cu alocările.

Partidele se îmbogăţesc de la an la an. Vremurile în care creditorii le băteau la uşă sunt deja istorie, iar vistieriile sunt pline. Miracolul a fost reprezentat de banii publici, subvenţia pe care partidele o primesc anual. În ultimii ani, artificiul folosit de putere a fost să se raporteze la PIB şi nu la veniturile bugetare când calculează procentul care revine partidelor. Mai mult, au împins procentul de la 0,02 din PIB la 0,04 din PIB, varianta maximă permisă de lege.

Propunerea în bugetul pentru 2019 este de 409 milioane de lei, mai mulţi bani decât are la dispoziţie spre exemplu municipiul Braşov. De 28 de ori mai mult decât în 2016, când subvenţia pentru toate partidele era de doar 14.5 milioane de lei.

Anul trecut, PSD a obținut o subvenție de aproape o sută de milioane de lei, din cele 170 de milioane acordate tuturor partidelor parlamentare, iar PNL- peste 44 de milioane de lei. Anul acesta, PSD o să aibă o subvenţie de peste 200 de milioane de lei.

Citește continuarea pe http://digi24.ro