Bogdan Lupu, consilier local al Municipiului Ploiești: „Mărirea tarifului la gigacalorie reprezintă o iresponsabilitate față de ploieșteni”

689

În ședința extraordinară de consiliu local din 26 iulie 2021, consilierii PNL+USR/PLUS au aprobat solicitarea operatorului Veolia Energie Prahova de majorare a tarifului gigacaloriei pentru utilizatorii casnici, de la 375,26 lei/Gcal/TVA inclus, la 431,47/Gcal/TVA inclus. Peste acest tarif standard, administraţia locală va mai achita, de la buget, o sumă de 40,92 lei cu TVA pe gigacalorie, până în luna februarie a anului viitor, pentru acoperirea unor diferenţe pe care operatorul le avea de recuperat, aferente unor modificări ale preţului materiei prime din perioada ianuarie 2016 – februarie 2019. Proiectul a trecut cu 17 voturi, respectiv cele ale PNL + USR-PLUS+ALDE, singurul care a votat împotriva fiind Bogdan Lupu, de la PRO România. Prahova în Acțiune și PSD nu au participat la vot.

Bogdan Lupu, consilier local al Municipiul Ploiești, singurul care a fost împotriva acestei majorări, susține că subvenții pentru încălzire ar trebui să beneficieze și locuitorii de la case, ca și ei plătesc taxe și impozite, nu doar cei de la bloc, pe principiul echității și că este o iresponsabilitate majoră mărirea tarifului la gigacalorie în aceste „vremuri tulburi din punct de vedere financiar”.

„Am participat astăzi, 26 iulie 2021, în calitate de consilier local al municipiului Ploiești, la ședința extraordinară a Consiliului Local Ploiești, unde, am fost singurul care are a votat ÎMPOTRIVA solicitării operatorului Veolia Energie Prahova de majorare a tarifului gigacaloriei pentru utilizatorii casnici, de la 375,26 lei/Gcal/TVA inclus, la 431,47/Gcal/TVA inclus. 

Din păcate, acest proiect a trecut cu votul celor de la PNL + USR/PLUS, prin urmare, noul tarif va fi de 431,47/Gcal/TVA inclus.

Peste acest tarif standard, administraţia locală va mai achita, de la buget, o sumă de 40,92 lei cu TVA pe gigacalorie, până în luna februarie a anului viitor, pentru acoperirea unor diferenţe pe care operatorul le avea de recuperat, aferente unor modificări ale preţului materiei prime din perioada ianuarie 2016 – februarie 2019.

Deși prețul facturat către cetățeni se va menține tot la 222,49 lei/Gcal/TVA inclus, subvenția de la bugetul local va crește considerabil

Menționez că ultima majorare de preț a fost în octombrie 2019, când a crescut de la 282,44 lei/Gcal/TVA inclus, la 375,26 lei/Gcal/TVA inclus.

Subvenții pentru încălzire beneficiază doar locuitorii de la bloc, nu și cei de la case, desi, plecând de la principiul echității, toți ploieștenii plătesc taxe și impozite, prin urmare, eu consider că TOȚI PLOIEȘTENII trebuie să beneficieze de un astfel de sprijin!

Din punctul meu de vedere, este o iresponsabilitate adoptarea acestui proiect privind majorarea tarifului la gigacalorie, tinând cont de situația economică a ploieștenilor și modul în care se prezintă Municipiul Ploiești în prezent.” conchide Bogdan Lupu, consilier local al Municipiului Ploiești.