Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat joi seară la finalul conferinței în care a anunțat că a semnat Ordonanța Militară nr.8, că face apel la românii din străinătate „să rămână acolo” și să-și iubească „de la distanță” cunoscuții din România pe perioada stării de urgență.

„Dragi prieteni, prin ceea ce trecem noi, noi toti, este una din lectiile vietii si cred ca acum este momentul sa dovedim capacitatea noastra de a fi disciplinati si uniti. Toti simtim acesta durere a separarii de cei dragi. Va asigur ca eforturile noastre vor duce la rezultate. Fac un apel sa fie respectate regulile si sa nu uitati ca gesturile necugetate se pot plati scump de unii care fac din teribilism greseli sau gesturi ireparabile (…) Fac apel la spiritul civic al celor din diaspora, la dragostea fata de tara, sa ramana acolo si sa-i iubeasca pe cei de aici din Romania de la distanta in aceasta luna cu evenimente deosebite, doar asa vom trece aceasta perioada grea”, a zis Vela.

Secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, a prezentat măsurile care se vor lua în perioada Sărbătorilor Pascale, dar și ce acțiuni au făcut structurile MAI, în ultimele 24 de ore.

Suntem concentrați pentru toate activitățile de la nivel național, însă o atenție specială am acordat zonelor Suceava și Țăndărei, acolo unde am direcționat și forțe de la București, pentru a sprijini colegii din teritoriu.

De asemenea, am dispus șefilor Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră să direcționeze echipaje suplimentare în toate zonele care prezintă potențial risc, la adresa ordinii și siguranței publice.

Referitor la perioada Sărbătorilor Pascale, spre care ne îndreptăm, țin să repet faptul că menținem operațională linia a doua de control, la frontieră.

Astfel, toți cetățenii care vin în România, sunt verificați în această linie de triaj și vor fi introduși în carantină instituționalizată sau în autoizolare la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile.

Pentru cei aflați în afara țării, reiterăm, pentru a înțelege un lucru esențial: Dacă veniți în România, pentru a petrece Paștele, îl veți petrece în carantină sau în autoizolare și NU cu familiile dumneavoastră!

Nu ne dorim să aplicăm sancțiuni sau să întocmim dosare penale!

Misiunea noastră este să veghem la respectarea regulilor, care au menirea de a stopa răspândirea acestui nou virus!

Vă rugăm să înțelegeți că toate aceste măsuri dispuse, sunt în folosul dumneavoastră.

În ultimele 24 de ore, la nivel național, au acționat peste 36.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și ai Poliției Locale.

Totodată, ieri, pe teritoriul României, au intrat și au fost triate, în linia a doua de verificare, aproximativ 10.500 de persoane, dintre care peste 5.500 de cetățeni români și 5.000 de cetățeni de altă naționalitate.