BNR, încă o reacție dură la cererile PSD: Sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piață nici nu merită comentată

1036

Banca Națională (BNR) are o nouă reacție dură la cererile PSD de a interveni pe piața valutară și de a vinde rezerva pentru a susține leul, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, explicând că este un truism faptul că BNR intervine pe piața valutară și că prin vânzarea a unei părți din rezerva valutară ar împinge dobânzile în sus. „Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piață… nici nu merită comentată“, spune Suciu.

Declarația purtătorului de cuvânt al BNR:

„În ultimele două zile ni se pune frecvent întrebarea legată de solicitarea PSD. Dar este un truism faptul că BNR intervine pe piața valutară. Nu am negat niciodată acest lucru, aceasta, până la urmă, este esența noțiunii de manage floating. Atât acest răspuns, cât și solicitarea nu spun, de fapt, nimic nou. Pentru că sperăm să știe și cei care vin cu solicitarea respectivă, așa cum știm cu toții, că aceasta este o activitate normală pentru BNR.

Cheia este, desigur, maniera de intervenție și dozajul măsurilor, adecvate la situația concretă din fiecare moment pentru că trebuie spus, de la bun început, că o intervenție singulară numai pe piața valutară poate avea efecte din cele mai nocive, inclusiv pierderea inutilă de rezerve valutare. În ceea ce privește sugestia indirectă pe care o regăsim în altă postare a PSD – că prin vânzarea a jumătate din rezervă am putea lua toate lichiditățile din piață – ea este în contradicție directă și îngrijorătoare cu solicitarea cealaltă potrivit căreia ar trebui să avem grijă de ratele de dobândă.

BNR nu trebuie să vândă jumătate din valută, ci este suficient să vândă doar o parte din rezervă ca să împingă dobânzile în sus. Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piață… nici nu merită comentată. Dar până una alta, vineri, Ministerul de Finanțe, printr-o operațiune obișnuită, adică prin încasarea de taxe și impozite, a scos o parte din Leii din piață, ceea ce împinge ROBOR-ul pe toate scadențele deja spre 3,5%“.