Avocatul Gheorghe Piperea face anumite precizări cu privire la așa zisa OUG de amânare a ratelor anunțată de Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Celor care “se califica” la aceste facilitati, ordonanta le face un “cadou” de zile mari. Efectele contractului de credit nu se ingheata, doar ratele fiind amanate la plata, pana pe la Craciun, adica exact in perioada in care euro va atinge cursul de 6 lei, iar Robor nivelul de 6-7% pe an. Dobanzile si celelalte costuri vor curge in continuare, dar nu vor fi achitate in perioada de 9 luni, ci se vor capitaliza, majorand inca o data volumul platilor.Artizanii acestei mizerii de reglementare are menirea să dea noi oportunitati de captivitate a debitorilor si de profit banksteresc pe seama nenoricirii oamenilor”.

“Asa cum a spus dl Vasilescu, consultant de strategie al guvernatorului BNR, pensionar care cumuleaza pensia cu venitul din consultanta, la fel cum toata sefimea pensionara a BNR cumuleaza pensia cu salariul urias la stat: Salvarea bancilor este prioritatea absoluta a Romaniei.

Ministrul Finantelor, dl Cîțu, fost trader de banci, rejectat din sistem cu suturi in fund si palme la ceafa, pentru ca manipulat cursul de schimb si dobanda medie interbancara (Robor), a inteles mesajul si a emis scris o oug de “sprijin” al debitorilor la banci afectati de pandemie, oug care nu doar ca ajuta fatis bancile, ci le creeaza oportunitati suplimentare de profit substantial pe seama suferintei oamenilor si a bugetului de stat.

Reglementarea nu se aplica tuturor consumatorilor si imm-urilor, ci numai celor care sunt cu platile la zi. Debitorul cu probleme financiare anterioare sau curente, care va avea o situatie si mai grea dupa pierderea locului de munca sau a afacerii ca urmare a pandemiei, va ramane cu datoria intacta si exigibila, deci expus executarii silite, falimentului sau evacuarii din locuinta familiala.

Nici consumatorii sau imm-urile care vor intra in dificultate la o luna-doua dupa pandemie nu vor beneficia de reglementare, caci nu vor putea proba legatura directa sau indirecta cu pandemia. Apropo de proba – facilitatile din ordonanta nu se aplica automat, ci numai daca banca, dupa analiza cererii scrise a debitorului, va ajunge la concluzia ca dificultatea financiara este determinata direct sau indirect de criza.

Proba acestei cauzalitati nu se poate face in fata unei instante sau a ANPC. Va fi prapad, desigur. Celor care “se califica” la aceste facilitati, ordonanta le face un “cadou” de zile mari. Efectele contractului de credit nu se ingheata, doar ratele fiind amanate la plata, pana pe la Craciun, adica exact in perioada in care euro va atinge cursul de 6 lei, iar Robor nivelul de 6-7% pe an. Volumul de lei necesar platii ratelor nu numai ca va fi majorat prin cumulul unei perioade de 10 luni intr-o singura rata, ci va fi majorat cu 40-50% prin efectul noului curs de schimb sau al noului Robor. In mod evident, in 9 luni, veniturile debitorului nu vor creste, ci se vor prabusi. Ceea ce nu se poate plati acum, cu certitudine nu se va putea plati peste 9 luni, cand datoria va fi cu mult mai mare, la venituri mult mai mici.

Dobanzile si celelalte costuri vor curge in continuare, dar nu vor fi achitate in perioada de 9 luni, ci se vor capitaliza, majorand inca o data volumul platilor. Inteleg ca dobanzile capitalizate se vor putea dilua in ratele pe urmatorii 5 ani, dar chiar si asa va aparea dobanda la dobanda (anatocismul), permisa de OG 13/2011, dar numai cu acordul scris al debitorului. In mod evident, acest acord scris se va da, caci debitorul nu are de ales. Dar, asa cum ne invata experienta ultimilor 10 ani de banking “uman”, actele aditionale vor include toate frustrarile bancherilor si toate ororile si abuzurile financiare si juridice cu care banksterii ne-au obisnuit in ultimii ani, inclusiv renuntarea la invocarea impreviziunii sau a fortei majore ori renuntarea la procese si la plangeri la ANPC. Dobanzile pe perioada de maxim 9 luni sunt garantate 100%, adica le vom suporta toti, imprumutati sau neimprumutati, din taxele si impozitele platite de noi (nota bene – poate ca acesti bani ar fi fost mai utili spitalelor si personalului medical decat conturilor foarte incapatoare ale managerilor si actionarilor bancilor). Pe scurt, reglementarea lui Cîtu este nu numai un scut asigurat bancilor pentru a trece prin criza cu panzerele si cu cizma neintinata de efectele pandemiei, ci si o enorma sansa de profit ulterior. Intr-adevar, lucruri fantastice se intampla pentru toti romanii.

Cu toate astea, si cerand scuze ca exist, imi iau curajul sa le spun artizanilor acestei mizerii de reglementare menita a da noi oportunitati de captivitate a debitorilor si de profit banksteresc pe seama nenoricirii oamenilor, ca doamna karma este o curva (karm is a bitch). Debitorii supra-indatorati de azi vor fi multiplicati de 3-4 ori in urmatoarele 9 luni.

Nu vor mai fi doar un milion de faliti, ci 3 sau 4 milioane. Dintr-un total de 7 milioane. Cand jumatate dintre clientii nu iti mai platesc, ajungi sa te infectezi tu insuti cu acest coronavirus economic.

Executarea silita a unor milioane de debitori, luarea in plata a unui milion de case, vanzarea debitorilor catre colectorii de creanta, cu doi lei, nu te mai pot ajuta sa scapi de faliment. Mai ales ca o economie cu 3-4 milioane de faliti, care nu mai pot plati datorii, se intoarce in comuna primitiva, la troc.

Banii devin inutili si, deci, si bancile.Celor care nu au citit pana la capat fraza prolixa de mai sus : karma is a bitch.” conchide Gheorghe Piperea

Foto: Facebook/Gheorghe Piperea