Autoritățile prahovene vor solicita finanțare din fondul de urgență al Guvernului României pentru lucrările de reparații necesare localităților din județ afectate de fenomenele meteorologice extreme din ultimele zile

471

Doamna vicepremier Grațiela Gavrilescu, împreună cu ministrul apelor și pădurilor, domnul Ioan Deneș și prefectul județului Prahova, doamna Mădălina Lupea, au mers astăzi într-o vizită de lucru în localitățile Sângeru și Lapoș, greu încercate de fenomenele meteo periculoase din data de 31 mai a.c.

Astfel, după ce au participat la videoconferința cu ministrul de interne, doamna Carmen Dan, înalții oficiali au mers la Sângeru unde au discutat în primul rând, cu părinții celor patru copii decedați, după ce casa în care se aflau împreună cu mama lor, a fost luată de o viitură. Aceștia au primit astăzi ajutoare de la prahovenii cu suflet mare care au venit cu pachete umanitare la punctul de colectare realizat la sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova, dar vor primi, în cel mai scurt timp, și ajutoare pentru înmormântare de la Ministerul Muncii.

Autoritățile au vizitat zona calamitată, motiv pentru care domnul ministru Ioan Deneș a declarat:

”Au fost căderi de precipitații foarte mari. Sâmbătă dimineață, (1 iunie) la Valea Călugărească am măsurat 130 de litri/ mp, iar noi de la 50 de litri/mp încolo dăm Cod Roșu. Pârâul Mireșul Mic, care are în mod normal 4 metri lățime, a ajuns la 60 de metri și așa s-a întâmplat necazul. Aici vom asigura o secțiune de curgere a puțului de apă, iar acele aluviuni vor fi luate din albie. Pentru pasul doi am avut deja o discuție cu doamna premier pentru a aloca din fondul de urgență la dispoziția Guvernului, bani pentru a face anul acesta consolidări de mal, regularizare de curs de apă și alte lucrări care se impun în această zonă, astfel încât tragedia care s-a întâmplat zilele trecute să nu se mai repete”.

Vizita a continuat la Lapoș, unde au fost afectate de viitură 30 de locuințe și 18 anexe gospodărești.

”Ne-au povestit oamenii că se zdruncina casa atunci când a venit viitura și au fost nevoiți să urce în podul casei. Toți mi-au spus că în zona lor nici bunicii nu au văzut așa ceva Tot ceea ce vedem aici este efectul schimbărilor climatice. A plouat foarte mult într-un timp destul de scurt. În continuare trebuie făcută o radiografie clară și investițiile trebuie făcute pentru a preîntâmpina evenimente la care nu ne gândim, dar care, după cum vedeți se pot întâmpla”, a declarat și doamna vicepremier Grațiela Gavrilescu.

Doamna prefect Mădălina Lupea a fost prezentă la căutările celor patru micuți și a ținut să își exprime regretul în primul rând față de această pierdere care nu poate fi cuantificată.

”Vorbim în primul rând de pierderi de vieți omenești, din păcate: cei patru copii din Sângeru, dintre care unul nu a fost găsit nici acum, dar pentru care continuă căutările și bărbatul din Breaza care și-a pierdut viața în râul Prahova. Pe acestă cale transmitem condoleanțe familiilor îndoliate. Natura s-a dezlănțuit violent și viitura a afectat 387 de locuințe și peste 300 de anexe gospodărești, 64 de podețe și 60 de drumuri, dar toate pot fi reparate și nu se compara cu viețile pierdute”, a declarat doamna prefect Mădălina Lupea.

Ultimul punct al deplasării a fost vizitarea investiției din Podenii Noi, “Regularizarea și consolidarea de mal a pârâului Matița”, o lucrare data ca exemplu și care ar trebui realizată în toate zonele cu probleme.
Zilele următoare, după ce comisia de specialitate insituită prin ordinul prefectului va evalua toate pagubele, prefectul județului va convoca Comitetul Județean pentru Situații de Urgență unde se va discuta asupra proiectului ce va fi transmis la guvern, proiect prin intermediul cărora vor fi finanțate lucrările de reparații necesare.