„Începând de azi, românii pot să solicite amânarea ratelor”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, luni seară, după ședința de guvern.
Deputaţii PNL au sesizat, luni, Curtea Constituţională a României (CCR) în cazul legilor iniţiate de PSD privind suspendarea rambursării creditelor şi pentru acordarea unor facilităţi contribuabililor operatori economici.
Marcel Ciolacu, președintele PSD și Victor Ponta, președintele PRO România, au criticat dur aceast demers al PNL, susținând că românii așteptau un sprijin de la stat și nu sprijinirea unor anumite banci si firme internationale împotriva romanilor si a firmelor romanesti”.
„S-au publicat normele pentru amânarea ratelor. Din acest moment în 45 de zile românii care doresc să beneficieze – persoane fizice sau persoane juridice – se pot adresa băncilor și pentru 9 luni de zile să nu mai plătească ratele la bancă (…). Le cer băncilor să trateze cu celeritate aceste cereri pentru că, știți foarte bine, momentul în care se aplică această amânare este momentul î care se face cererea de către cetățeni”, a spus ministrul finanțelor, Florin Cîțu.
O facilitate prezentată de ministrul Cîțu este aceea că și românii care au restanțe la bancă pot beneficia de amânarea plății ratelor pentru 9 luni, însă doar dacă plătesc restanţele la momentul când fac cererea de amânare.
Liderul deputaților PNL, Florin Roman a anunțat că PNL a atacat la Curtea Constituţională a României legile PSD care prevăd amânarea ratelor bancare cu până la şase luni şI plata facturilor la utilităţi.
Parlamentarul a scris, pe pagina sa de Facebook: „PSD încearcă, practic, să împiedice măsurile luate deja de guvern, prin înregistrarea iniţiativelor în aceeaşi zi în care au fost adoptate de guvern. Şi fără avizul Consiliului Economic şi Social! În graba de a sabota măsurile luate deja de guvern, majoritatea toxică a PSD a trecut aceste proiecte cu tăvălugul, fără dezbatere parlamentară şi fără avize de la comisii importante, precum cea juridică sau economică. Celor două iniţiative le lipsesc punctul de vedere al guvernului şi impactul socio-economic, juridic şi bugetar, deşi PSD, partidul populismului, deschide calea unor «facilitati», care în final, vor fi suportate tot de cetăţeni, fie în plata lunară a ratei majorate la bancă, fie în factura mai costisitoare la utilităţi”.
Deputatul PNL consideră că, în cazul suspendării ratelor la bănci, măsura propusă nu face diferenţa între rău platnici şi buni platnici, propunerea PSD tratând la fel pe cei cu plata la zi a ratelor şi pe cei care nu au plătit de trei luni. În cazul facilităţilor fiscale, în care PSD propune amânarea plăţilor la utilităţi, în comunicarea publică, populiştii au „uitat” să amintească de măsura acoperirii golului la operatorii de distribuţie, din credite, ceea ce înseamnă că, după trei luni, PSD le face cadou românilor facturi greu împovărătoare, subliniază Florin Roman, adăugând că la fel se va întâmpls şi în cazul CAS şi CASS: „În forma propusă, cele două proiecte nu sunt doar neserioase, ci şi amatoriste şi populiste.
Propunerile domnilor Ciolacu, Ponta şi ale aliaţilor de strânsură întorc România în vremurile epocii de aur a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, cu efecte devastatoare pentru economia naţională şi cetăţenii români. Populismul şi iresponsabilitatea acestor politicieni declanşează o nouă criză, cea economică, care va genera aruncarea economiei în prăpastie şi va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă”.
Florin Roman adaugă: „Deputaţii liberali au explicat, în cadrul aşa ziselor dezbateri parlamentare, neconstituţionalitatea adoptării acestor legi populiste şi iresponsabile. Cu toate acestea, PSD, Pro România şi acum, «oamenii noi» în politică au votat cot la cot, din perspectivă pur electorală, în contradicţie totală cu funcţionarea unei economii funcţionale, oricum şubrezită de criza pandemică”.
Liberalul dă asigurări că aceste legi nu vor intra în vigoare.
Social democrații au reacționat imediat, Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că PNL nu lovește în PSD, ci în românii care așteptau un sprijin de la stat.
„PNL dă astăzi proba maturității politice. Atacarea la CCR a măsurilor sociale și economice inițiate de #SD și votate de toate forțele politice parlamentare, cu excepția liberalilor, nu lovește în PSD, domnule Orban, ci în românii și firmele românești care acum așteptau un sprijin real din partea statului.
Văd că vă tot comparați cu Italia și Spania! Atunci comparați-vă și la măsurile de protecție socială pe care le-au luat și la cele pentru salvarea economiei. Sunt identice – amânarea ratelor și a plății facturilor la utilități, facilitățile fiscale pentru firme sau șomajul tehnic!
PNL va fi singurul partid care a ales să facă în continuare politică, după ce restul forțelor politice au răspuns pozitiv apelului pe care l-am făcut ieri și au înțeles că în această perioadă dificilă trebuie ca toți să alergăm pe un singur culoar, pentru România.” a scris Marcel Ciolacu
La randul sau, liderul Pro Romania, Victor Ponta, a criticat demersul PNL, sustinand ca liberalii vor „sa traga de timp si sa nu faca nimic de fapt” pentru a proteja „anumite banci si firme internationale impotriva romanilor si a firmelor romanesti”.
„Parlamentul a votat vineri legile privind amanarea ratelor la banci si sprijinul pentru firmele romanesti (taxe si contributii) si pentru persoanele fizice (plata utilitatilor) – votul ‘pentru’ a venit de la Pro Romania, PSD, USR, UDMR, minoritati, PMP, ALDE si neafiliati! Dar legile nu intra in vigoare – pentru ca vanzatorii Romaniei de la PNL au contestat la CCR legile – si totul se suspenda”, a scris Ponta pe Facebook.
Victor Ponta considera ca PNL a vrut sa guverneze singur pentru a proteja interesele unor banci si firme internationale.
„Poate acum v-ati lamurit toti de ce PNL a vrut la guvernare singur / de ce au cumparat voturi, au mintit, au furat sa stea lipiti de scaunele de la Guvern – pentru ca ei aveau o misiune – sa protejeze anumite banci si firme internationale impotriva romanilor si a firmelor romanesti! Din acest motiv, Guvernul PNL tot amana, tot schimba, tot retrage proiecte, tot adauga la proiecte, tot amana normele de aplicare, tot adauga proceduri si alte acte birocratice – ca sa traga de timp si sa nu faca nimic de fapt!
Cand vom termina pandemia de coronavirus (cu atatia romani decedati si afectati din cauza faptului ca Guvernul nu a luat masurile necesare) o sa ne trezim o tara cu economia distrusa, cu oameni striviti de datorii la banci si companii de utilitati, cu firmele romanesti bagate in faliment, cu agricultura si industria alimentara in genunchi! Sa nu spuneti ca nu ati stiut!”, avertizeaza Ponta.