În ziua de 20 martie, întreaga planetă marchează Ziua Internaţională a Fericirii. 2019 este cel de-al șaptelea an în care se sărbătoreşte fericirea ca „scop fundamental al existenţei umane”.
Ziua Internaţională a Fericirii a fost instituită în cadrul celei de-a 66-a reuniuni a Adunării Generale a ONU, la 12 iulie 2012, iar în cuvântul său de atunci, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, arăta că: “lumea are nevoie de o nouă paradigmă economică, una care să recunoască egalitatea dintre cei trei stâlpi ai dezvoltării sustenabile: social, economic şi cel care ţine de bunăstarea mediului. Cei trei sunt indivizibili şi împreună definesc, în mare, fericirea la nivel global”.
Astfel, prin această iniţiativă, ONU speră să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetăţenilor, şi să nu îşi mai concentreze eforturile doar pe creşterea economică.
Pentru ediția 2017 a Zilei internaționale a fericirii, ONU a decis să readucă în atenția publică Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal și sub denumirea de Obiective Globale. Printre ele se află ”fără sărăcie”, ”foamete zero”, ”sănătate și bunăstare”.
Ziua dedicată ”fericirii mondiale” coincide cu Ziua internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual în 20 martie prin diverse manifestări de promovare a limbii franceze. De asemenea, tot astăzi, 20 martie, este marcat şi echinocţiul de primăvară.
Echinocţiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.