Palatului de Justiție din Ploiești, a doua cea mai mare clădire dedicată instanțelor de judecată din România, a fost finalizat la aproape 25 de ani de la deschiderea șantierului și urmează să fie inaugurat astăzi, 8 septembrie 2021, la ora 14:00, în cadrul unui eveniment la care au fost invitaţi reprezentanţi ai numeroase instituţii.
Construcţia este inaugurată la aproape un sfert de secol de la încheierea contractului de realizarea a acesteia – în 19 decembrie 1996 – şi după numeroase amânări în ceea ce priveşte termenul de finalizare. Palatul Justiţiei Prahova are, conform datelor publicate pe site-ul Curţii de Apel Ploieşti, o suprafaţă desfăşurată de aproape 20 de mii de metri pătraţi şi o suprafaţă construită de aproape patru mii de metri pătraţi. Terenul a fost pus la dispoziţie în anul 1994 de către Consiliul Local Ploieşti.
Construcția a costat aproape 46 de milioane de lei și va găzdui cele mai importante instanțe din Prahova, Curtea de Apel Ploiești, care deservește trei județe, Prahova, Buzău și Dâmbovița, Tribunalul Prahova și, Judecătoria Ploiești.
În cei aproape 25 de ani de când a început construcția clădirii, s-au perindat la conducerea țării vreo 15 prim-miniștri și tot pe atâtea guverne, 6 primari ai Ploieștiului, 6 președinți ai Consiliului județean Prahova.
Conform unui comunicat dat publicităţii de Curtea de Apel Ploieşti, la inaugurare au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Camerei Deputaţilor şi Senatul României, Prefecturii Prahova, Consiliului Judeţean Prahova şi Primăriei Ploieşti, Inspectoratului de Poliţie şi Jandarmeriei Prahova, reprezentanţi ai instituţiilor publice cu care se desfăşoară relaţii interinstituţionale, dar şi întregul colectiv al Curţii de Apel Ploieşti şi Tribunalului Prahova şi preşedinţii tribunalelor şi judecătoriilor din circumscripţia acesteia.
Asta presupune că societatea din subordinea consiliului local ploiești, Hale și Piețe, care este proprietara clădirii din str.Văleni nr.44, unde erau chiriași cei de la Tribunalul Prahova, iși pierde o sursă importantă de venit și rămân cu o clădire goală.
Elemente de background:
Proiectul „Palatul de Justiție Prahova” a debutat în octombrie 1994, prin semnarea contractului de proiectare, iar primii indicatori tehnico-economici au fost aprobați prin HG nr.89/15.02.1996, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis pe data de 20.12.1996.Deși durata de execuție inițială era de 36 de luni, antreprenorul general a executat lucrări, în mod constant, până în anul 2007 – când a intervenit insolvența, iar apoi, cu întreruperi, până în anul 2011, când lucrările au fost complet oprite.
Prin HG nr.273/03.04.2012 a fost actualizată valoarea investiției, iar prin HG nr.874/14.11.2013 s-a stabilit sursa de finanțare, aceasta realizându-se din fondurile alocate „Proiectului privind reforma sistemului judiciar”, finanţat prin Acordul de Împrumut nr. 4811 – RO, încheiat între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Pe data de 21.11.2013, a fost încheiat un amendament la contractul de proiectare dintre MJ-DIPFIE și SC IPCT SA, prin care s-a renunțat la unul dintre obiectivele avute inițial în program, anume Palatul de Justiție Turda, în locul acestuia fiind inclus Palatul de Justiție Prahova. Astfel, acest obiectiv a fost preluat de către DIPFIE, structură/direcție în cadrul MJ specializată în implementarea proiectelor finanțate din împrumuturi BIRD care a supervizat, în întregime, reproiectarea, contractarea prin licitație a lucrărilor de executat conform reproiectării și execuția acestor lucrări, precum și asigurarea dirigenției de șantier.
La acel moment, obiectivul era realizat în proporție de aprox. 40%, fiind executată doar structura de rezistență și pereții neportanți, în proporție de aprox.95%. De asemenea, erau executate șape ale pardoselilor și tencuieli de pereți, doar în anumite spații/încăperi, însă au fost demolate și refăcute ulterior, prin contractul de lucrări încheiat cu actualul antreprenor general, din cauza nivelului calitativ neconform.Lucrările de construcții au fost reluate pe data de 15.01.2016 și au avut un termen inițial de realizare de 18 luni, însă din diverse motive acestea nu au fost finalizate decât în luna august 2021.
De la 02.09.2021 cele două instanțe beneficiare, Curtea de Apel Ploiești și Tribunalul Prahova își desfășoară activitatea în această clădire.
Principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului:
Arie construită: 3.750,00 mp;
Arie desfășurată: 19.678,46 mp;
Regim de înălțime: S+D+P+M+5E;
Nr.săli de judecată: Curtea de Apel Ploiești – 6,
Tribunalul Prahova – 7;
Valoarea totală plătită de Ministerul Justiției pentru contractul de execuție lucrări după reproiectare este de 45.897.460,10 lei din care: 22.439.516,54 lei din credit extern BIRD (19.359.516,54 din Proiectul Reforma Sistemului Judiciar finanțat prin Acordul de Împrumut BIRD 4811RO și 3.080.000 lei din Proiectul Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare finanțat prin Acordul de Împrumut BIRD 8695RO) și 23.457.943,56 lei de la Bugetul de stat.