Aproape 14.000 de persoane şi 10.000 de maşini au tranzitat punctele de frontieră în ultimele 24 de ore, iar în urma controalelor poliţiştii au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de peste 12.700 lei.

„Pe sensul de intrare au fost aproximativ 7.300 persoane cu 5.200 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 6.600 persoane cu 4.600 mijloace de transport. În acelaşi interval de timp, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 7.000 de persoane şi 4.600 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 3.600 de persoane cu 2.000 mijloace de transport”, informează Biroul de presă al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Zilnic, aproximativ 4.700 de poliţişti de frontieră sunt la datorie, mare parte dintre ei în punctele de frontieră la controlul documentelor.

În zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat 20 fapte ilegale (8 infracţiuni şi 12 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini şi au descoperit, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri ce urmau a fi introduse ilegal în ţară, care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 64.800 lei.

„Formalităţile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că, pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publica pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea controlului epidemiologic”.

După încheierea formalităţilor şi stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punct, maşinile sunt preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmi pentru a fi conduse spre locaţiile stabilite pentru carantinare sau pentru autoizolare.

În zonele de competenţă – punctele de trecere şi  “frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

  • 20 fapte ilegale (8 infracţiuni şi 12 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
  • au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 64.800 lei;
  • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 12.700 lei.
  • nu s-a permis intrarea în ţară a unui cetăţean străin, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 6 cetăţeni români din diferite motive legale.