Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au reluat, in anul 2019, actiunile de control incepute anul trecut pentru evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hihrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte, informarea corecta a consumatorilor, depistarea, sanctionarea si diminuarea fraudelor in domeniu.
Actiunile de control desfasurate in perioada 21 ianuarie – 08 martie 2019, atat in Municipiul Bucuresti cat si in toate municipiile resedinta de judet, au urmarit in principal verificarea denumirii produselor alimentare aflate la comercializare, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare.
Obiectivele principale ale actiunilor de control:
- Respectarea legislatiei in vigoare
- Conformitatea denumirii produselor obtinute din lapte si utilizarea specialitatilor pe baza de grasimi hidrogenate, in raport cu inscrisurile privind compozitia mentionata pe eticheta produselor.
Au fost verificate 708 unitati, din care 233 patiserii, 157 cofetarii (laboratoare cofetarie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri si 11 magazine alimentare.
Principalele nereguli constatate:
- prepararea si comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food etc. utilizand in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca avand in compozitie branza, telemea de vaca, cascaval, unt etc;
- dezinformarea consumatorilor privind compozitia acestor produse alimentare, informandu-se eronat ca sunt utilizate produse din lapte (branza, smantana, cascaval), in realitate acestea fiind absente sau prezente intr-un procent redus;
Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate masuri si sanctiuni:
- amenzi contraventionale in valoare de 1.782.000 lei;
- 177 sanctiuni cu avertisment;
- confiscare/distrugere produse neconforme (creme de branza, merdenele cu branza, pateuri cu branza, specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, unt, produse semipreparate);
- ordonanta de suspendare a activitatii pentru 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor;
- interzicerea temporara a desfasurarii activitatii in vederea autorizarii sau remedierii deficientelor.
In urma actiunilor de control au fost trase urmatoarele concluzii:
- Fenomenul substituirii produselor obtinute din lapte (branza, telemea, cascaval, unt) este inca frecvent practicat in unitatile de alimentatie publica: patiserii, pizzerii, fast-food-uri, cofetatii, restaurante/catering;
- Din totalul celor 708 unitati de alimentatie publica verificate, un numar de 285 (40%) au fost depistate ca substituie preparatele din lapte cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate, dezinformand consumatorii;
- Substituirea produselor lactate cu specialitati de grasimi hidrogenate si dezinformarea consumatorilor creaza posibilitati pentru activitati ilicite si profituri majorate ale operatorilor economici prin inselarea si in detrimentul consumatorilor;
Mentionam, insa, ca, in urma verificarilor din perioada 21 ianuarie – 08 martie 2019, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, in comparatie cu anul 2018, cand procentul a fost de 74%.
In Municipiul Bucuresti au fost controlate 93 de unitati, constatandu-se ca 33 dintre acestea (35%) utilizau grasimi hidrogenate si etichetau incorect, pentru abaterile constatate comisarii ANPC si ANSVSA aplicand amenzi in valoare de 296.000 lei.
Precizam ca judetele in care au fost aplicate cele mai mari sanctiuni de catre comisarii ANPC si ANSVSA, sunt: Bistrita (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) si Bihor (104.000 lei). La polul opus se afla judetele Alba (4.400 lei), Bacau (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei) si Calarasi unde nu au fost aplicate santiuni.