ANM avertizează că în afara codului portocaliu de ploaie, judetul Prahova se va confrunta până mâine cu două coduri hidro pe râul Prahova şi Cricovul Sărat.

780

ANM avertizează că în afara codului portocaliu de ploaie, judetul Prahova se va confrunta până mâine cu două coduri hidro pe râul Prahova şi Cricovul Sărat. Astfel, a fost instaurat un COD ROŞU până mâine la ora 10.00 pe Cricovul Sărat. Vor fi importante scurgeri pe versanţi, viituri rapide cu posibile efecte severe de inundaţii.

Tot până mâine, dar la ora 15.00, este în vigoare un COD PORTOCALIU pe râul Prahova. Vor fi scurgeri importante pe versanţi, torente cu efecte severe de inundaţii locale.

Ce trebuie să faci în timpul unei inundaţii pentru a fi în siguranţă! (sursa fiipregatit.ro)

Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi
Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi
Dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare
În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare
Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice.
Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă.
Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze.
Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 cm înălţime
Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.