Andrei Volosevici convoacă consilierii locali într-o ședință pentru prelungirea contractului cu ApaNova pe 10 ani, deși acesta expiră în 2025. Dacă este aprobat, tarifele pentru apă potabilă și canalizare se vor dubla

603

Primarul Municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, convoacă din nou, consiliul local vineri, 14 ianuarie 2022, orele 12:00, într-o ședință având un singur punct pe ordinea de zi, respectiv prelungirea contractului cu ApaNova pe o perioadă de încă 10 ani, prima tentativă fiind între Crăciun și Revelion, moment foarte ciudat ales ținând cont că nu există nici o urgență, actualul contract expirând în iunie 2025.

Proiectul de hotărâre privind prelungirea contractului de concesiune a serviciului de apă și canalizare din Municipiul Ploiești încheiat cu societatea ApaNova pe o perioadă de încă 10 ani prevede ca societatea să investească în următorii ani 13.700.000 euro fără TVA în lucrări de extindere a rețelelor de alimentare cu apă/racordare a rețelei de canalizare + investiții de 23.000.000 euro fără TVA în stația de epurare ( aici fiind o serie de probleme, stația de epurare făcând obiectul mai multor dosare nefinalizate pe rolul instanțelor de judecată).

Dar noi întrebăm de ce pentru aceste investiții nu au fost depuse proiecte pe fonduri europene ( așa cum s-a întâmplat în alte orașe din România), sau finanțare prin programul „Anghel Saligny”, sau PNRR, sau CNI?

Aceste presupune investiții de mai sus au costuri mari pentru ploieșteni, respectiv dublarea tarifelor pentru apă potabilă și canalizare, deși pentru investițiile de mai sus, după cum am spus, existau nenumărate posibilități de finanțări nerambursabile, fără să aibe ca efect dublarea tarifelor.

În schimbul prelungirii contractului și promisiunii de realizarea a acestor investiții, vor crește tarifele pentru apă potabilă începând cu 1 ianuarie 2022 cu 38% ( 0,70 ron/mc3) față de tariful actual ( 0,51 ron/m3 ) și se vor dubla ( 1,03 ron/mc3 ) începând cu 1 ianuarie 2023, iar pentru canalizare creșterea începând cu 1 ianuarie 2022 ar trebui să fie de 35% ( 0,31 ron/m3 față de 0,23 ron/mc3 în prezent) , respectiv se va dubla începând cu 1 ianuarie 2023 ( 0,46 ron/m3 ).

Directorul Executiv al Direcției Juridice din cadrului primăriei Ploiești a avizat în mod oficial – NEGATIV proiectul – susținând că” acest proiect introduce modificari semnificative in raport cu contractul initial ( fiind neconform cu legea nr.100/2016); – prezentul proiect ( actul additional nr.4 la ctr. De concesiune ) vine cu o noua categorie de investitii, respective investitii suplimentare finantate din imprumuturi contractate de concesionar si recuperate exclusiv din majorarea tarifelor de catre operator, investitii care nu au format acordul de vointa al partilor la incheierea contractului. Aceste investitii reprezinta o modificare semnificativa a conditiilor asumate de parti si o extindere considerabila a contractului de concesiune”.

Într-o tentativă de a o contrazice pe directoarea direcției juridice, Andrei Volosevici a transmis consilierilor locali o informare din partea unei consiliere juridice din cadrul aceluiași departament care are o altă părere decât a directoarei executive, dar fără a reprezenta punctul oficial de vedere al departamentului.

Reamintim că la ultima ședință, proiectul a fost prorogat pentru o ședință ulterioară ( deși primarul Andrei Volosevici a insistat ca acest proiect să fie votat în acea ședință), singurii care nu au fost de acord cu prorogarea și au dorit votarea acestuia cât mai repede și în forma actuală fiind consilierii USR, în frunte cu viceprimarul Magdalena Trofin.

De asemenea, tot în ultima ședință din anul trecut reamintin că s-au mai majorat tarife pentru activitățile de curățenie căi publice și dezăpezire în Municipiul Ploiești, atribuite ca urmare a procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Foto: Facebook/Andrei Volosevici