In data de 30.04.2019 instabilitatea atmosferica din UPCCG Prahova s-a accentuat brusc in orele dupa-amiezei datorita unui front atmosferic cu deplasare Sud, Sud Vest – Nord, Nord Est. La orele 14,19 minute au fost activate procedurile pentru initierea activitatilor de IAA. Prognoza ANM indica posibilitatea fenomenelor convective. La orele 15,22 unitatea era pregatita pentru actiune, avand toate aprobarile necesare.
Conditii specifice
Sistemul frontal incident, prezentand aspectul unui front pluricelular ordonat a intrat in contact cu zona protejata printr-o celula de dimensiuni mari asupra careia s-a intervenit din PL Valea Calugareasca la orele 15,45.
Dupa interventie parametrii obiectului convectiv au diminuat, imaginea radar de la orele 16,05 aratand o diminuare semnificativa.
Datorita energiei potentiale deosebite a celulelor din spate (in afara zonei tragerilor eficace) celula ramasa a fost alimentata foarte rapid, astfel incat la orele 16,17 prezenta aspectul unei supercelule in formare care a crescut brusc, avand la orele 16,33, parametrii unei supercelule de mari dimensiuni (DBZ 65, Top 12500m, Vil 51, Size 7,6 cm).
Din acest moment actiunea unitatii a avut ca scop tinerea sub control a fenomenului si reducerea pagubelor prin diminuarea marimii grindinei formate.
Concluzii preliminare
Manifestarile convective din data de 30.04.2019 erau prognozate si asteptate.
Unitatea a activat procedurile de lucru in vederea desfasurarilor activitatilor de IAA la timp, obtinand aprobarile de lucru inainte de intrarea primului obiect convectiv pe teritoriu.
Fenomenul prelucrat a fost un front pluricelular ordonat care si-a concentrat energia intr-o super celula formata in interiorul zonei protejate (Valea Calugareasca – Ceptura) si care apoi s-a deplasat pe directia Tohani – Pietroasele generand caderi de grindina pe unele portiuni ale acestui traseu.
Intre orele 15,45 – 17,05 s-a actionat cu un numar de 16 rachete antigrindina lansate din 6 PL (Valea Calugareasca, Ceptura, Tataru, Tohani, Pietroasele si Tisau).
Caderile de grindina din teritoriu au fost reziduale, central supercelulei fiind impins mai la sud de zona de interes.
Actiunile au fost stanjenite datorita temperaturii scazute care a adus izoterma de 0 la altitudinea de 2487m, permitand numai elevatii mici ale traiectoriei active a rachetei. Deasemenea zona tragerilor principale a fost afectata de existenta sectoarelor interzise pentru localitatea Urlati, ceea ce a impus evitarea acestora.
Practic evolutia supercelulei la altitudini la peste 12000 metri, limita lansarile de rachete avand in vedere ca altitudinea maxima la care se permite lansarea este de 7000 metri (conform protocolului cu aviatia).
Deasemenea lansarile la altitudini mai mici de 3500 metri au fost restrictionate de masurile de siguranta (nu se permit lansari la unghiuri de elevatie mai mici de 45 grade). Deci gama in care conditiile de siguranta permit lansarea sunt intre 3500 si 7000 metri.
Mai subliniem ca schimbarile foarte violente produse in data de 30.04.2019 nu s-au manifestat cu asemenea intensitate pana acum in zona unitatii.
Preliminar se poate afirma ca actiunea unitatii a fost oportuna, s-a desfasurat in timp util dar neputand sa controleze complet obiectul convectiv de mare energie (supercelula) ci numai sa asigure o diminuare a efectului acestuia.
Propuneri
Pentru a putea sa acoperim pe viitor zonele cu altitudini mai mici de 3500 metri se va apela la utilizarea generatoarelor de sol, iar pentru altitudini mai mari de 7000 de metri se va apela la utilizarea aviatiei in procesul de insamantere al norului.
Aplicarea acestor doua noi tehnologii urmeaza sa fie implementate incepand cu sezonul 2020.