Amenzi de peste 500.000 lei date de ANPC dupa verificarea indicatoarele laser comercializate, constatând că foarte multe erau periculoase

466

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat indicatoarele laser comercializate în mai bine de jumătate din ţară, constatând că aproape 18.000 dintre acestea erau notificate ca fiind periculoase. Echipele de control au dat amenzi în valoare de peste 500.000 de lei pentru abaterile constatate.

ANPC a transmis, printr-un comunicat de presă, că, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public la sfârşitul lunii iulie, referitoare la accidentul suferit de un copil de 10 ani care a orbit după ce s-a jucat cu o jucărie cu laser, conducerea instituţiei s-a autosesizat privind potenţialul pericol al acestor dispozitive existente pe piaţa din România şi a început controale în ţară.

Acţiunea de control a fost coordonată de către Direcţia Generală Control, Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, prin directorul general Paul Anghel, împreună cu profesioniştii de la Institutul de Fizică Atomică de la Magurele – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), care au verificat existenţa potenţialului periculos al indicatoarelor cu laser.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a afirmat că indicatoarele laser nu sunt jucării şi că părinţii trebuie să fie atenţi la acestea cu atât mai mult cu cât pe ambalajul lor scrie că sunt interzise copiilor.

„Trebuie subliniat pericolul potenţial al acestor indicatoare cu laser dat de neconcordanţa între puterea laserului precizată pe ambalaj, conform etichetării corecte şi valoarea reală care rezultă din verificările efectuate de specialişti, care poate induce în eroare atât comisarii ANPC, cât şi consumatorii. Totodată, reamintesc consumatorilor că indicatoarele cu laser nu sunt jucării. Părinţii trebuie să fie cu atât mai atenţi la aceste obiecte având în vedere că pe ambalajul produselor se regăseşte atenţionarea că acestea sunt interzise copiilor. Iar pentru adulţi, ambalajul conţine avertizări în legatură cu utilizarea indicatoarelor laser care poate fi periculoasă in general, indiferent de vârsta celui care le foloseşte”, a declarat preşedintele ANPC.

Controlul, desfăşurat în perioada 2-9 august, a avut în vedere existenţa, în reţelele de comercializare, în depozite şi magazine, de indicatoare laser notificate prin Sistemul RAPEX ca produse periculoase, produse care utilizate în condiţii normale pot pune în pericol viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor, se arată în comunicat.

Astfel:

  • au fost controlați 305 operatori economici, constatându-se abateri la 108 dintre aceștia (35,4%)
  • din  cantitatea de indicatoare lasere constatată cu abateri, respectiv 18066 de bucăți, controlul a scos în evidență faptul că 17.891 de indicatoare laser erau notificate în Sistemul RAPEX ca periculoase.
  • au fost aplicate 115 sancțiuni, dintre care 43 avertismente și 72 amenzi contravemționale în valoare totală de 527000 lei.
  • au fost oprite definitiv de la comercializare 17891 de indicatoare laser, produse care erau notificate în Sistemul RAPEX și au fost oprite temporar de la comercializare 175 de indicatoare laser ce prezentau abateri de informare a consumatorilor.

Indicatoare laser au fost găsite în 24 de judete și municipiul Bucureşti (57% din totalul de judeţe controlat): Iași, Bacău, Neamț, Vaslui, Suceava, Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Brașov, Galați, Constanța, Tulcea, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Teleorman, Dolj, Gorj, Olt, municipiul București și Ilfov.

„Trebuie subliniat pericolul potențial al acestor indicatoare cu laser dat de neconcordanța între puterea laserului precizată pe ambalaj, conform etichetării corecte și valoarea reală care rezultă din verificările efectuate de specialiști, care poate induce în eroare atât comisarii ANPC cât și consumatorii.Totodată, reamintesc consumatorilor ca indicatoarele cu laser nu sunt jucării. Părinții trebuie să fie cu atât mai atenți la aceste obiecte având în vedere că pe ambalajul produselor se regăsește atenționarea că acestea sunt interzise copiilor. Iar pentru adulți, ambalajul conține avertizări în legatură cu utilizarea indicatoarelor laser care poate fi periculoasă in general, indiferent de vârsta celui care le folosește”, a declarat domnul Horia-Miron Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.