Alunecări de teren în comuna Cerașu

1482

Doamna prefect Mădălina Lupea și domnul inspector șef al ISU Prahova, lt.col. Mihai Drăgan împreună cu autoritățile locale din comuna Cerașu, s-au deplasat pentru a /evalua problemele consemnate în procesul verbal de către autoritățile din Cerașu în ceea ce privește mai multe alunecări de teren reactivate de pe raza acestei comune. La fața locului au fost observate cele descrise în procesul verbal și chiar dacă nu există pericolul imediat ca vreo zonă a comunei să rămână izolată, aceste alunecări trebuie ținute sub observație.

Potrivit procesului verbal, ”pe cursul pârâului Valea Slonului sunt două alunecări de teren, una cu o diferenţă de nivel de circa 7 metri, care pune în pericol locuinţa unei familii, în punctul Văleanu, şi una reactivată, în punctul Perţea, pe o lungime mult mai mare, de circa 150 de metri, şi la o înălţime a versantului de circa 50 de metri. Sunt în pericol gospodăriile aflate în imediata vecinătate a versantului. Zidul de sprijin a fost distrus în zona unui pod realizat din traverse de cale ferată, ceea ce pune în pericol podul şi riscă să lase fără cale de acces cele 7 gospodării din zonă.

Pe cursul pârâului Valea Borului, o alunecare de teren reactivată a condus la erodarea unui mal şi afectarea, pe o lungime de 80 de metri, a unui drum local. Un podeţ metalic care traversează acest pârâu are afectată încastrarea la ambele capete.

La intrarea în satul Valea Lespezii, s-a produs o eroziune a malului drept al pârâului Drajna, pe o lungime de circa 70 de metri, care pune în pericol podul de legătură dintre drumul comunal şi gospodăriile din zonă. De asemenea, în aval de confluenţa pârâului Drajna cu pârâul Valea Lespezii, există o eroziune puternică a malului stâng, care pune în pericol gospodăriile din imediata vecinătate, dar şi o alunecare de teren care afectează versantul de pe malul drept şi care poate afecta cele 20 de gospodării aflate pe versant.

În zona Salaman-Făget s-a produs o alunecare de teren a unui versant, care pune în pericol cele şase locuinţe situate pe acesta, precum şi stâlpii de înaltă tensiune din zonă.

Drumul Comunal 30 este într-un real pericol, reprezentând singura cale de acces spre satul Slon. Problemele sunt cauzate de distrugerea unui prag de fund din beton realizat pe cursul pârâului Drajna, fenomen care a dus la coborârea cotei talvegului cu aproximatuiv doi metri şi la prăbuşirea apărării de mal din zidărie de piatră de pe malul stâng. Zidul de sprijin care susţine acelaşi drum a mai fost avariat şi într-un alt punct, pe o lungime de aproximativ 30 de metri. De asemenea, un zid de sprijin realizat din cuburi din beton pentru susţinerea malului stâng al pârâului Drajna a fost distrus pe o lungime de 80 de metri, în timp ce un zid de sprijin din traverse CF de pe malul drept a fost distrus pe aproape 40 de metri.

În satul Brădet, un drum local situat în vecinătatea pârâului cu același nume a fost blocat, după prăbuşirea unui versant. Această prăbuşire a blocat parţial şi cursul de apă şi pune în pericol gospodăria unei familii.

Alte trei gospodării sunt în pericol în satul Slon, din cauza unei alunecări pe o lungime de 450 de metri şi o lăţime de circa 100 de metri”

Notă: Casa din imagine nu este locuită, aflându-se în această stare din anii trecuți.