Pedepsele de până la şapte ani de închisoare ar putea fi executate la domiciliu în anumite condiţii. Asta prevede proiectul iniţiat de parlamentarul PNL Alina Gorghiu, care a fost votat cu 128 de voturi pentru și două abțineri, marţi seara de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

Votarea iniţiativei a trecut aproape neobservată în contextul pandemiei de coronavirus şi a problemelor cu care se confruntă sistemul medical în această perioadă, notează Ziare.com.

Proiectul de lege iniţiat de Alina Gorghiu a fost adoptat de Senat cu 128 de voturi „pentru” şi două abţineri. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a iniţiat acest proiect pe data de 10 decembrie 2019. La acea vreme, iniţiativa a fost avizată pozitiv de Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social și de Comisia Juridică din Senat.

Proiectul legislativ prevede si executarea inchisorii in regim mixt: in timpul saptamanii la domiciliu, in weekend la penitenciar.

În calitate de iniţiatoare a propunerii, Alina Gorghiu a explicat că acest proiect reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

Modificarile aduse Codului Penal

In esenta, este vorba de o modificare a Codului Penal, unde este introdusa sectiunea „Conditiile executarii la domiciliu a pedepsei inchisorii.”

Potrivit proiectului, instanta poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii daca sunt indeplinite mai multe conditii:

– Pedeapsa aplicata, inclusiv in caz de concurs de infractiuni, este inchisoarea de cel mult 7 ani;

– Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;

– Infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;

– In raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii este suficienta, iar condamnatul nu va mai comite alte infractiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a criticat în termeni duri proiectul senatorului liberal Alina Gorghiu:

” Azi, doamna senator face exact ce critica PNL mai deunăzi la PSD. Moare de grija condamnatilor la închisoare. In vremuri de război, nu se moare de grija condamnatilor, cand la Suceava un director medical a orchestrat o contagiune in masa a cadrelor medicale, cand o bucătăreasă da tunuri cu măști achiziționate pentru statul roman, in numele unui evazionist a cărui firma nu se califica formal la procedura de achiziție, evident ca la preț de vreo 30 ori mai mare decât cumpara asociațiile de voluntari.

In asa vremuri nici nu se relaxează măsuri penale și de executare a pedepselor. Dimpotrivă. Știe asta orice student mediocru la drept. Deci, doamna senator propune și Senatul aproba executarea pedepselor la domiciliu, cu bratari electronice.

Foarte convenabil pentru cei cu domiciliu generos, îndeobște politicieni și bucătărese cu contracte de stat oneroase. Si daca tot mor cetateni liberi in vremurile astea, macar liberalismul vazut prin lentila senatoarei umamiste poate salva ceva condamnati.

Ca sa salveze aparentele, liberala Ghorghiu propune ca prin hotărâre de guvern ulterioară (mai alambicat spus ca sa nu înțeleagă prostii ‘prin regulamentul de aplicare a legii’) sa se stabilească “modul de utilizare a brățării electronice, costurile pe care acesta le presupune, precum si conditiile referitoare la transmiterea, modificarea si stocarea datelor obtinute prin supravegherea electronica”. Pare foarte indelung studiata chestia in biroul de senator. Tot veche e și presiunea pentru astfel de contracte oneroase in care brățara costa vreo 70-80 de euro (asta dacă nu e achiziționata de bucătăreasă de la partid) și sistemul de supraveghere costa câteva zeci milioane bune de euro anual. E o poveste recurenta in care cineva vrea sa lege statul roman de mâini cu un contract superpagubos ” conchide Raluca Prună

Replica Alinei Gorghiu nu întârzie să apară:

„Văd că am generat dezbatere în spațiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marți, la Senat, de toți colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepția a două abțineri.

Munca de documentare pentru cele două propuneri a început cu destul de mult timp în urmă (pentru prima, chiar din 2016, fiind depusă acum în forma îmbunătățită). Am vorbit despre modificările legislative de sute de ori in spațiul public. Ambele propuneri au fost depuse anul trecut, în decembrie. Era imposibil de anticipat la acel moment această pandemie sau că propunerile vor ajunge să fie votate fix acum, lucru care să genereze emoție.

Acestea doar au urmat procedura, potrivit Regulamentului Senatului.În al doilea rând, a avut loc o dezbatere publică pe subiect, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului, ai penitenciarelor, ai parchetelor, ai CSM, precum și cadre universitare.

Observațiile rezultate din această dezbatere, cu specialiștii în domeniu, au fost preluate în ambele propuneri legislative.De asemenea, proiectele au fost analizate și avizate favorabil de Consiliul Legislativ.În al treilea rând, prin una dintre propuneri se dorește operaționalizarea, din punct de vedere tehnic, a unor prevederi existente deja în legislația penală, dar care sunt inaplicabile.Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi.

Doar instanța de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare și cine la domiciliu. Doar pentru infracțiuni ușoare! Nu se aplică celor care au săvârșit infracțiuni de corupție, de serviciu, precum și alte infracțiuni grave (omor, trafic de persoane etc.), după cum se poate observa în imaginea atașată.Aceste măsuri sunt în legislația tuturor statelor europene și sunt considerate benefice.

Dacă veți avea observații, le aștept. Le depunem ca amendamente când vor fi în dezbatere la Camera Deputaților, care este cameră decizională. Nu se grăbește nimeni. Toți, dar mai ales eu, ne dorim dezbatere serioasă pe orice inițiativă. ” conchide Alina Gorghiu pe pagina ei de socializare

Cele două propuneri și expunerile de motive aferente le găsiți aici:

https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=22542

Și

https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=22543

Foto: Facebook/Alina Gorghiu