Alegeri interne pentru președinția USR PLUS: Dacian Cioloş a câştigat primul tur în faţa lui Dan Barna.

394

Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor pentru președinția USR PLUS cu 46% din voturi. Fostul premier l-a devansat pe Dan Barna care a obţinut 43,9% dintre sufragii. Pentru că niciunul dintre candidați nu a obținut 50%+1 va fi organizat al doilea tur de scrutin.

Alegeri pentru preşedinţia USR PLUS, primul tur. Dacian Cioloş are astfel un avans de aproape trei procente în faţa lui Dan Barna. De asemenea, Irineu Darău a obţinut 10% din voturi.

Dacian Cioloș a primit 15.111 de voturi, Dan Barna – 14.404 de voturi și Irineu Darău – 3.300 de voturi. Totalul voturilor a fost de 32.815 (adică 74,4% din totalul alegătorilor, adică 44.114), notează sursa citată.

Alegeri pentru preşedinţia USR PLUS au început miercuri, 15 septembrie, când membrii partidului au început să voteze pentru şef al formaţiunii politice. Votul a fost, însă, întrerupt timp de o zi. Motivul: au primit drept de vot mai mulți membri suspendați pentru neplata cotizațiilor.

Astfel, votul a fost reluat pe 16 septembrie și s-a încheiat astăzi.

În luna mai 2021, USR și PLUS au fuzionat după ce în ultimii ani cele două partide conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș au participat ca o alianță la toate scrutinele electorale: alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare.

Conducerea partidului este asigurată de cei doi copreședinți Dan Barna și Dacian Cioloș și de Biroul Național Reunit format din liderii liderii USR PLUS.

Dacian Cioloș a declarat:

„Aș vrea să vă mulțumesc pentru voturile voastre, indiferent de persoana pe care ați ales să o votați pentru funcția de președinte al USR PLUS. Este impresionantă participarea și, prin numărul de membri care au votat, suntem un exemplu pentru ceea ce înseamnă să faci politică în România și ce înseamnă implicarea reală. Este un exercițiu de democrație și implicare decent și onest pentru care meritați felicitări și mulțumiri. Am putea spune că este o victorie a normalității modul în care s-au desfășurat votul și procesul electoral, dar îmi doresc să nu ne mai bucurăm de normalitate de parcă ar fi o excepție. Rolul nostru în politică ar trebui să fie acela de a asigura normalitatea în fiecare zi, de a nu mai permite aventuri politice și excese, pariuri și riscuri nejustificate. De aceea nu vreau să cataloghez acest prim tur ca pe o victorie sau orice altceva care ar părea că e rezultatul unui război. Este o competiție fără miză personală, este o alegere pentru viitorul partidului nostru, un vot pentru un USR PLUS mai bun și mai capabil să ofere societății românești o șansă la o viață decență și normală, la prosperitate și bucurie.Le mulțumesc, de asemenea, lui Irineu Darău și Dan Barna, pentru că împreună putem fi mai buni. Nu îi consider contracandidați și concurenți, ci colegi, prieteni și parteneri pentru anii care vin, indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur. Singura mea rugăminte este să înțelegem că votul colegilor noștri, membrii USR PLUS, este dedicat schimbării în bine, principiilor pe care le-am asumat și dorinței de a munci mai mult și mai eficient. Cred că se poate mai bine și mai mult, iar noi suntem aici ca să ne ținem de cuvânt față de voi toți, cei cărora vă cerem votul în aceste alegeri. În ceea ce mă privește, consider că partidul are nevoie de doi ani de construcție intensă, la sfârșitul cărora să avem șanse reale la președinția României și la o majoritate care să poată schimba și reforma România.”

Irineu Darău a declarat:

„Procedura internă de campanie și de vot s-a dovedit a fi profund viciată și nu a existat niciun fel de voință de a o repara – nici din partea actualei conduceri nici din partea co-președinților contra-candidați în cursa electorală. Festivalul democrației interne, cel care ne-a diferențiat în trecut de toate celelalte partide de pe scena politică, s-a transformat într-o glumă. Voi face tot ce ține de mine pentru a remedia acest lucru, pentru că numai alegerile echitabile și corecte pot fi fundamentul unei democrații veritabile.În acest context, vreau să anunț chiar înainte de calcularea rezultatelor votului intern că nu voi susține niciun candidat în turul 2, dacă acesta va exista. Nu pot susține un candidat care atentează la democrație, după cum nu pot susține un candidat care se uită la această agresiune fără să facă nimic.”