Adrian Năstase: E prea târziu pentru desemnarea unui candidat PSD la prezidenţiale; trebuie căutate soluţii

430

Fostul premier Adrian Năstase dă şanse minime succesului unui candidat al PSD la alegerile prezidenţiale.

“Am crezut că strategia PSD pentru alegerile prezidentiale trebuia să inceapă de la Congresul partidului din primăvara anului trecut. Nu a fost asa iar acum e greu de găsit cea mai bună solutie care să  asigure si continuarea guvernării după prezidentiale si rezultate bune la locale si la parlamentare.  Vom vedea…”, a afirmat fostul lider al PSD pe blogul personal.

El a postat apoi, în context, un mesaj al său din luna martie, după Congresul extraordinar al PSD, valabil şi astăzi.

Congresul EXTRAORDINAR al PSD va fi, în funcţie de obiective şi de desfășurare, un eveniment ce va marca revigorarea partidului sau va reprezenta un cartuș tras în gol. Unii se vor grăbi să spună că este vorba de o reglare de conturi și de o reașezare a scaunelor în jurul mesei sub cupola unor documente “de vitrină” pe care nu le va citi mai nimeni. Eu sper să nu fie așa și că abordarea doctrinară și cea de vitalizare a activității politice vor fi revăzute. Dincolo de compromisuri în zona de legislație, dincolo de numeroase bătălii despre justiție, necâștigate, dincolo de capitularea în favoarea președintelui Johannis pe zona de politică externă, partidul – în opinia mea – trecând de preocuparea, importantă, de a schița un proiect de țară pentru următoarele decenii – ar trebui să se întrebe, acum, cărui electorat se va adresa la alegerile viitoare și cum își poate aduce la zi mesajul ideologic (de centru stânga), nu abordările continuu tranzacționiste.

Cred, de asemenea, că partidul ar trebui să definească o nouă abordare în relația cu intelectualii. M-aș bucura ca aceste obiective să fie avute în vedere la congresul de sâmbătă. Iar mesajul implicit să fie constituit din alegerea unor lideri de calitate, capabili să formeze o echipă”.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Adrian Năstase a lansat miercuri un avertisment dur către social-democrați:

„Strategia pentru alegerile prezidențiale trebuia pornită de la congresul din primăvara anului trecut. S-a pierdut un interval extrem de important. Acum s-au aglomerat trei obiective importante prezidențialele, menținerea guvernării până la alegerile parlamentare și recuperarea forței politice a partidului. În opinia mea, la congres trebuia să se pornească o strategie pentru identificarea unui profil de candidat la alegerile prezidențiale care să câștige. S-a făcut o listă de candidați care vor să se înscrie.”

Năstase a pledat pentru constituirea unei alianţe între PSD-ALDE şi Pro România.