Acordul dintre Uniunea Europeană şi Canada, CETA, a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români

669

Ministrul român pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea s-a întâlnit, la București cu E.S. Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România şi E.S. Stéphane Dion, ambasadorul Canadei în Germania, trimis special al prim ministrului canadian Justin Trudeau în Europa.

Cu această ocazie demnitarul român a apreciat excelentele relații bilaterale dintre România și Canada. Dimensiunea economică a colaborării dintre cele două state joacă un rol foarte important, iar îmbunătățirea și menținerea unui dialog continuu va stimula evoluția relațiilor româno-canadiene.

În acest context ministrul Oprea a apreciat avantajele oferite mediului de afaceri de Acordul economic şi comercial cuprinzător dintre UE şi Canada ( CETA), care a adus deja o creștere a exporturilor comunitare în Canada, precum şi noi oportunități de afaceri pentru companiile din UE cu accent pe zona IMM-urilor.

CETA a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români, deschiderea pieței de servicii canadiene pentru companiile românești, oportunitatea participării acestora la licitații pentru contractele publice în Canada, protejarea creativității şi cercetării românești, încurajarea investițiilor între România şi Canada, facilitarea accesului românilor cu calificări înalte pe piața canadiană”, a precizat Ştefan-Radu Oprea.

Totodată ministrul a vorbit şi despre prioritățile României pe perioada Președinției la Consiliul Uniunii Europene în domeniul comercial. A evidențiat modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului, relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi SUA, avansarea și încheierea negocierilor comerciale cu state terțe (în special cu parteneri strategici precum Mercosur, Mexic, Australia, Noua Zeelandă, Vietnam etc.), dar şi aspecte comerciale privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Diplomații canadieni l-au felicitat pe oficialul român pentru eficiența şi profesionalismul cu care România îşi exercită mandatul la Președinția rotativă la Consiliul UE, manifestându-și sprijinul pentru obţinerea statutului de membru OCDE pentru România.

CETA este cel mai ambițios acord comercial între UE și Canada care reduce taxele și facilitează exportul de bunuri și servicii, acord de care beneficiază persoane și întreprinderi atât în UE, cât și în Canada.

Peste 300 de companii românești exportă în Canada, multe dintre acestea fiind întreprinderi mici și mijlocii; Canada este cel de-al treilea partener din afara UE, pentru servicii de comerț.

Relațiile economice și comerciale ale României cu Canada au la bază interese în exportul de produse precum: bare de oțel, mașini și echipamente electrice, tricotaje, articole din cauciuc, mobilă, vinuri și băuturi alcoolice, produse alimentare bio, echipamente și subansambluri pentru industria aeronautică, construcții și reparații navale, produse specifice IT, utilaje petroliere și piese de schimb, componente de turbine hidraulice, dar şi articole de ceramică și porțelan, produse din sticlă, încălțăminte, îmbrăcăminte și produse farmaceutice.

Principalele categorii de produse importate de România din Canada sunt: produsele minerale, aeronavele, maşini şi aparate, echipamente electrice şi produse ale industriei chimice.

Domeniu prioritar pentru dezvoltarea cooperării economice bilaterale este industria energetică, unde există propunerea companiei canadiene Hydro-Québec de a investi în domeniul producției și rețelei de transport de energie electrică din România. Prioritare sunt şi industria aeronautică, industria navală – cu furnizarea de echipamente, componente şi piese de schimb, industria textilă,  industria lemnului şi cea alimentară.