A intrat în vigoare Parteneriatul Economic UE-Japonia, ceea ce înseamnă noi oportunități de afaceri pentru companiile românești

761

Noi oportunități de afaceri pentru companiile românești

Începând cu 1 februarie 2019, a intrat în vigoare Acordul de Parteneriat Economic (APE) UE-Japonia, cel mai mare acord comercial negociat de UE până în prezent. Acesta va elimina majoritatea barierelor tarifare și non-tarifare în calea comerțului cu bunuri și servicii, asigurând pentru producătorii europeni accesul pe o piață cu peste 127 milioane de consumatori.

Este un context favorabil României, acordul intră în vigoare într-un moment în care țara noastră deține Președinția Consiliului UE. Acest moment trebuie fructificat pentru a promova oferta de țară privind investițiile străine și pentru a crea noi oportunități de afaceri pentru companiile românești, mai ales pentru IMM-uri. Lucrul acesta a fost început anul trecut prin misiunea economică desfășurată în Osaka și Tokio, de prezentare a oportunităților de investiții in România, cu răspunsul părții japoneze în noiembrie prin vizita unei importante delegații de oameni de afaceri. Următoarea misiune economică va fi in Japonia, în mai 2019, cu accent pe domeniile agricultură și IT. Deja, în acest moment, 66% din companiile românești care exportă în Japonia sunt IMM-uri.

Japonia ocupă locul 13 în rândul partenerilor comerciali ai României din afara UE și locul 25 în topul investitorilor străini în România.

Acordul de Parteneriat Economic (APE) UE-Japonia elimină taxele vamale, simplifică procedurile de export pentru majoritatea produselor europene, mai ales pentru produsele agricole, și garantează accesul pe piața achizițiilor publice din 48 de orașe mari din Japonia. O importanță deosebită a fost, de asemenea, acordată domeniului serviciilor, mai ales în ceea ce privește serviciile financiare, comerțul electronic, telecomunicațiile și transportul, ne informează Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri.