Noua varianta a formularului 230 prin care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii pot directiona o parte din impozitul pe venit catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri) a fost publicat in Monitorul Oficial.
Asadar, de acum puteti depune noua declaratie. ANAF a venit cu acest nou formular pentru ca pana acum romanii trebuiau sa depuna doua astfel de declaratii: una aferenta perioadei 1 ianuarie – 31 martie 2019 si alta pentru perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2019.
Si asta pentru ca anul trecut, pana la finalul lunii martie, se directiona 3,5% din impozitul pe venit doar catre ONG-urile care furnizeaza servicii sociale acreditate, iar celelalte primeau 2%. Insa de la 1 aprilie 2019 legea a fost modificata, astfel incat putem redirectiona 3,5% catre toate organizatiile neguvernamentale.
Formularul 230 se depune pana la 25 mai 2020, pentru impozitul aferent anului 2019. Amintim ca depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat ca, in cazul in care nu donati din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta suma nu va rămâne dumneavoastră, ci ramane la stat.
Poti descarca de AICI noua declaratie 230
Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii si care realizeaza urmatoarele venituri din Romania:
- venituri din salarii si asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente/activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit;
- venituri din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.
Cum se poate realiza depunerea cererii:
- Prin posta, in mod individual;
- Prin posta, pe baza de borderou;
- Direct la registratura organului fiscal, in mod individual;
- Direct la registratura organului fiscal, pe baza de borderou;
- Prin intermediul Spatiului privat virtual.