Deputaţii au adoptat proiectul de lege care obligă angajatorii să acorde zile libere plătite părinților care nu au cu cine să-și lase copiii în situaţia unor cazuri speciale, precum cea a închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Camera Deputaților era for decizional în acest caz. Legea merge acum la promulgare.

De această lege vor beneficia părinții care au copii cu vâste mai mici de 12 ani. Părinții copiilor cu handicap pot beneficia de această lege dacă au în ingrijire copii în vârstă de până la 18 ani.

Părinții care vor sta acasă vor primi 75% din salariul pe care îl au, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie.

Zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplică pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

Numărul zilelor libere acordate va fi stabilit de Guvern.

Legea va fi transmisă la promogare președintelui Klaus Iohannis.