Cel mai longeviv program al AFM a fost lansat, pentru a susține politicile de mediu și pentru a veni în sprijinul populației care dorește să elimine din circulație mașinile vechi, uzate și să le înlocuiască cu unele noi, performante, mai puțin poluante.

„În această perioadă foarte grea pentru toată lumea, am depus eforturi pentru demararea programului, pentru că ne dorim să contribuim la scăderea poluării din marile aglomerări urbane, ne dorim să sprijinim diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament de la autovehiculele uzate. Și ne dorim ca populația să respire un aer mai curat! ” declară Administrația Fondului de Mediu

Orice persoană fizică cu domiciliul sau reședința în România care deține un autoturism mai vechi de 8 ani și care nu are obligații la bugetul local se poate adresa începând de astăzi, producătorilor care participă în cadrul programului.

Puteți consulta lista cu producătorii care au semnat contracte de participare cu AFM, aceasta fiind publicată pe site-ul instituției www.afm.ro. De asemenea, începând de astăzi și până pe 30 septembrie, persoanele juridice pot depune dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu în vederea accesării Programului Rabla Clasic.

Anul acesta, s-a alocat un buget mai mare, în valoare de 405 milioane lei, buget ce va permite eliminarea din circulație a aproximativ 60.000 autovehicule uzate. Programul de anul acesta vine cu o serie de modificări pentru a veni în întâmpinarea mai multor tipuri de beneficiari.

Cea mai importantă noutate este faptul că a fost introdusă posibilitatea de a achiziționa motociclete noi!

Prima de casare pentru autovehicule își va păstra valoarea de 6.500 lei, iar începând de anul acesta, ca noutate, am introdus prima de casare în valoare de 3.500 lei acordată pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.

Pentru a beneficia de prima de casare, autovehiculul nou trebuie să genereze maximum 120 g CO2/km (maximum 140 g CO2/km conform standardului WLTP), iar motocicletele maximum 125 g CO2/km.

O altă noutate a Programului Rabla Clasic o reprezintă valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită.

Ecobonusul oferit poate fi de 1.000 lei pentru un autovehicul echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km (maximum 105 g CO2/km conform standardului WLTP) sau echipat cu motorizare GPL/GNC sau în valoare de 2.500 lei pentru un autovehicul hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 10.000 lei din prețul total al autovehiculului nou

Încă o noutate introdusă anul acesta vizează simplificarea procedurii de decontare; s-a eliminat obligativitatea depunerii de către producători a certificatului de conformitate al autovehiculului nou, verificarea informațiilor cuprinse în acesta fiind efectuată electronic din baza de date a Registrului Auto Român.